Tajne arheoloških depoa: bik iz bronzanog doba dečja igračka ili kult leskovačkih predaka?

Izvor: juGmedia, 17.Maj.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne arheoloških depoa: bik iz bronzanog doba dečja igračka ili kult leskovačkih predaka?

Izložbom „Tajne arheoloških depoa“ Narodni muzej u Leskovcu sinoć je po prvi put predstavio pojedine predmete iz arheoloških zbirki koje su bile osnova za formiranje muzeja u ovom gradu 1948. godine.

Izložba je privukla pažnju i arheologa iz Rimsko – germanskog muzeja iz Majnca koji su prisustvovali otvaranju, kao i dr Vujadina Ivaniševića sa Arheološkog instituta iz Beograda. Čast da je otvori pripala je gradonačelniku >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Leskovca Goranu Cvetanoviću

Od ukupno 314 predmeta veliki broj eksponata prikazan je po prvi put, a centralno  mesto zauzima zoomofna figura bika od pečene zemlje iz starijeg gvozdenog doba, odnosno X-VII veka p.n.e, pronađena na arheološkom nalazištu u Bratmilovcu.

S obzirom na perforaciju na čelu figure moguće je da je bik služio u svojstvo kulta, a druga mogućnost je da bio igračka za decu koja se držala na štapu, s obzirom na nedostatak zadnjih nogu i da su se na njihovom mestu zapravo nalazili točkovi“, objašnjava nam kustos Narodnog Muzeja Vladimir Stevanović.

Upravo ovi predmeti, koji su do sada sedeli po depoima, od kojih svaki ima posebnu priču, podeljeni su u šest tematskih celina kako bi što bolje približili kontekst i namenu artefakata i što bolje upoznali javnost sa tom drevnom pričom koju nosi arheologija leskovačke kotline.

Izložba je rezultat najpre četvoro kustosa arheologa i rukovalaca zbirki koji su strpljivo izgrađivali svoje kolekcije i proučavali predmete. Zato je i dan kada se otvara ovakva izložba jedan od najznačajnijih dana u radu muzeja kao ustanove koja brine o istorijskoj i kulturnoj baštini sredine u kojoj ostvaruje svoju osnovnu delatnost“, poručila je na otvaranju direktorka muzeja Mira Ninošević.

Osim predmeta izložbu prate i dve autentične rekonstrukcije arheoloških celina iz bronzanog doba: rekonstrukcija groba iz Vrapca na lokalitetu Okućnica Mihaila Jojića i rekonstrukcija kuće sa lokaliteta Hisar.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Izložba Tajne arheoloških depoa

Izvor: JuznaSrbija.info, 17.Maj.2017

U prisustvu velikog broja posetilaca sinoć je u Narodnom muzeju Leskovac otvorena izložba „Tajne arheoloških depoa“, na kojoj je veliki broj predmeta javnosti prikazan po prvi put...Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakavši da veruje da će ova izložba biti samo...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.