TRAGEDIJA U LESKOVCU: Lekari izneli detalje o zdravstvenom stanju trudnice koja se sama lečila od korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2022, 00:51

TRAGEDIJA U LESKOVCU: Lekari izneli detalje o zdravstvenom stanju trudnice koja se sama lečila od korone

Uprkos svim simptomima virusa i visokoj temperaturi, koja je rizična za trudnice, nije otišla kod lekara, već je zaražena ležala kod kuće

Trudnica iz okoline Leskovca sama se lečila od korone i zbog strašnih posledica virusa rodila mrtvu bebu!

Uprkos svim simptomima kovida i visokoj temperaturi, koja je rizična za trudnice, nije otišla kod lekara, već je zaražena ležala kod kuće. To je, kažu stručnjaci, moglo da izazove komplikacije na samom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plodu i fatalne posledice.

Lekarima je tek nakon što se porodila priznala da je već danima bolesna od korone

Nebojša Dimitrijević  - Zanemarivale koronu

Trudnica je do samog porođaja krila tegobe koje je imala i lekarima je tek nakon što se porodila priznala da je već danima bolesna od korone!

Da stvar bude još gora, samo dan kasnije u istoj bolnici rođena je još jedna mrtva beba, za čiju majku za sada samo postoje sumnje da je nedavno imala kovid infekciju. Nakon svih analiza i pregleda, kažu u ovoj bolnici, biće utvrđeno da li je i kod ovog novorođenog deteta korona uzrok smrti?!

Trudna žena koja je pred porođajem ne sme da se leči bez pregleda lekara!

Ove jezive informacije potvrdio je i direktor bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević. Prema njegovim rečima, zbog ozbiljnosti situacije i sumnje da je virus posledica smrti beba, naložena je hitna obdukcija.

- Majka koja je u sredu rodila mrtvorođenče priznala je da je pre desetak dana imala simptome kovida i visoku temperaturu, ali da nije otišla na pregled ni kod lekara opšte prakse, ni kod ginekologa i da se lečila na svoju ruku. Nažalost, postoji velika mogućnost da je to uticalo na ovakav ishod. Kod druge majke još obavljamo analize, ali takođe postoji sumnja da je u skorije vreme imala kovid infekciju koju nije lečila kako treba - kaže dr Dimitrijević i dodaje:

- Svaku trudnicu kod koje se ustanovi kovid u kasnoj trudnoći istog trenutka šaljemo u Klinički centar u Nišu zbog ozbiljnosti situacije i mogućih fatalnih posledica. Nažalost, jedan od takvih slučajeva je i ovaj koji smo imali u našoj bolnici i zbog kojeg smo svi potreseni. Nismo mogli da verujemo da će ishod biti ovakva tragedija!

21. jul 2020.

Aleksandra Paunović iz doljevačkog sela Dorljani bila je pozitivna na koronu. Zbog posledica virusa beba je umrla čim je rođena, a majka, nažalost, odmah posle.

22. novembar 2021.

Beba stara deset dana bila je zaražena koronom. Zbog ozbiljnosti kliničke slike prebačena je u Tiršovu, gde je nakon šest nedelja borbe, nažalost, izgubila bitku za život.

Da je koronavirus veoma opasan za trudnice i plod i da one u jeku epidemije ne smeju zanemarivati ni najmanji simptom, upozorava i ginekolog dr Mima Fazlagić!

- Od početka epidemije korone apelujemo na sve trudnice i porodilje da se vakcinišu, nose maske i brinu o svom zdravlju! Da pri najmanjoj tegobi potraže pomoć lekara ili svog ginekologa. Korona se pokazala kao opaka i opasna bolest koja nikoga ne štedi. Ni mladi, ni zdravi ljudi u punoj snazi ne smeju da kovid leče kod kuće bez pregleda u kovid ambulanti, a pogotovo ne trudna žena koja je pred porođajem! Pogotovo da se leči na svoju ruku bez odgovarajuće terapije. Ovo je ogromna tragedija, ali ne mogu da razumem da neko ko je pred samim porođajem sedi kod kuće i leči se sam umesto da odmah potraži stručnu pomoć - napominje dr Fazlagić i ističe:

- Nažalost, bilo je i smrtnih ishoda među trudnicama i porodiljama, pa ne znam šta više treba da se desi da se buduće majke zaštite! Prosto, neshvatljivo je da se žena koja je trudna i kojoj je imunitet sam po sebi oslabljen i koja u sebi nosi novi život ponaša neodgovorno u ovakvom trenutku kada se zaraza masovno širi!

Pored dva porođaja koja su, nažalost, završena sa mrtvorođenim bebama, lekari bolnice u Leskovcu vodili su mukotrpnu borbu za još jednu bebu čije se stanje zakomplikovalo odmah po rođenju! Za njen život, kažu u ovoj ustanovi, vodila se prava bitka za život. Prema prvim informacijama, u pitanju je majka koja je zatrudnela veštačkom oplodnjom, i to embrionom koji je bio star 12 godina. Srećom, sve se završilo dobro i za majku i za bebu.

Da se epidemija u našoj zemlji otima kontroli i da svakodnevno imamo petocifreni broj inficiranih, potvrđuju i najnoviji podaci Ministarstva zdravlja!

U poslednja 24 sata u našoj zemlji testirano je još 34.778 osoba, od kojih su 17.284 bile zaražene. Broj pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 49,7 odsto.

- U bolnicama se trenutno nalazi 3.397 obolelih, a na respiratorima 143 pacijenta. Nažalost, od poslednjeg izveštaja preminula su još 42 pacijenta - navode u Ministarstvu zdravlja.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.