Svetski dan srca, klinika na otvorenom

Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2017, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan srca, klinika na otvorenom

LESKOVAC

U leskovačkom, Centralnom gradskom parku, održana je danas javna manifestacija “Klinika na otvorenom” pod sloganom “Prenesi znanje – sačuvaj srce”, a povodom obeležavanja 29. septembra, Svetskog dana srca.

Gradjani su imali priliku da prekontrolišu krvni pritisak, šećer u krvi, kao i težinu i indeks telesne mase. Takodje, dobili su i savete kako da sačuvaju svoje srce.

Načelnica Centra za promociju zdravlja, Vanja Ilić, naglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je da je cilj manifestacije promocija šifre zdravlja i ukazivanje na značaj programa Svetske zdravstvene organizacije do 2025. godine koji je zasnovan na redukciji odredjenih faktora rizika.

“Pre svega cilj je da se do 2025. godine  smanji upotreba soli za 30 odsto, za 10 odsto treba smanjiti upotrebu alkohola, zatim za 10 odsto redukovati fizičku neaktivnost, za 30 odsto smanjiti upotrebu duvana i za 25 odsto smanjiti gojaznost i živeti bez dijabetesa. Želimo da promovišemo zdrave stilove života, da ukažemo na značaj prevencije, jer 80 odsto svih hroničnih, nezaraznih bolesti nastaju kao rezultat faktora rizika na koje možemo uticati i ukoliko delujemo na te faktore rizika kao što je visoki krvni pritisak, povišena vrednost šećera u krvi, fizička neaktivnost, možemo uticati i na unapredjenje zdravlja. U životu su vredne mnoge stvari, ali je najbitnije i najvrednije zdravlje”, rekla je Ilić.

Tokom današnje manifestacije, patronažna sestra Svetlana Lončar istakla je značaj preventivnog centra gde gradjani mogu da urade kontrolu šećera i holesterola i koji je, kako je dodala, otvoren i vikendom.

“Da biste bili zdravi, dodjite u preventivni centar, a ne kad obolite”, poručila je gradjanima.

Ispred Opšte bolnice, doktor Aleksandar Stanković podsetio je da su u skoro 60 odsto slučajeva razlog sveopšteg umiranja, još uvek bolesti srca.

“U Srbiji, 50 ljudi dnevno umire od oboljenja srca i baš zato najvažnija je prevencija. Razvijenije zapadne zemlje su zahvaljujući prevenciji smanjile broj takvih smrti”, dodao je on.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), tradicionalnu manifestaciju “Kliniku na otvorenom” po prvi put u saradnji, organizovali su Udruženje kardiologa za Jablanički okrug, internistički sektor Opšte bolnice Leskovac, zatim preventivni centar Doma zdravlja Leskovac i Zavod za javno zdravlje Leskovac.

Svetski dan srca obeležava se u celom svetu 29. septembra, ali ove godine pod sloganom “Ojačajte svoje srce”.

Manifestaciju “Kliniku na otvorenom” posetio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.