Čuvajte svoje srce

Izvor: RTS, 29.Sep.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvajte svoje srce

Danas je svetski Dan srca koji se u svetu obeležava od 2000. godine. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji godišnje umire oko 50.000 ljudi. Promotivne kampanje organizovane su u dvadesetak gradova Srbije s ciljem da se stanovništvu ukaže na značaj preventive i blagovremenog lečenja kardiovaskularnih bolesti .
Subotičani strpljivo čekaju u redu za dijagnozu zdravlja srca. Osoblje opšte bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na trgu je besplatno merilo krvni pritisak, šećer u krvi i radilo elektrokardiogram.

"Sve u redu, još kuca, kuca".
"Zabavljam se, igranka, skačem!
"Aktivno šetam, trčim, plivam puno".
Lekari upozoravaju na faktore rizika po srce i važnost prevencije.
"Vojvodina je posebno ugrožena zbog našeg načina života i našeg načina ishrane. To su pre svega naše loše navike. To je pušenje, to je gojaznost, to je dijabetes melitus, to je hipertenzija", kaže dr Ivana Pletikosić, načelnik odeljenja kardiologije, Opšta bolnica Subotica.
"U Evropi je prioritet prevencija. Tu ste vi kao mediji važan faktor da promovišemo zdrave stilove života", kaže dr Saša Dželebžić, šef sale za kateterizaciju srca, Opšta bolnica Subotica.
U subotičkoj bolnici počela sa radom angio sala, prvi stentovi su ugrađeni, a pacijenti se, kažu, dobro osećaju.
"Za dijagnostiku poremećaja ritma srca, praktično nemamo listu čekanja, a za holter arterijskog pritiska lista je čekanja izuzetno kratka, do mesec dana", kaže dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici.
Stručnjaci napominju da se 80 procenata prevremenih smrtnih ishoda može sprečiti odgovornijim odnosom prema sopstvenom zdravlju.
I ne zaboravimo da male životne radosti, dobronamerni gestovi i osmesi, prijaju svakom srcu.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Srbiji dnevno umre 50 ljudi od bolesti srca?!

Izvor: juGmedia, 29.Sep.2017

Duvan, alkohol, fizička neaktivnost i debljina glavni su razlozi srčanih oboljenja, od kojih svakoga dana u Srbiji umre 50 ljudi, čulo se danas u Leskovcu na obeležavanju Svetskog dana srca, pod sloganom „Ojačajte svoje srce“...Ovaj međunarodni dan obeležen je u centralnom gradskom parku gde...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.