Svetski dan dece obolele od raka biće obeležen i na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2024, 11:11

Svetski dan dece obolele od raka biće obeležen i na jugu Srbije

Među 30 gradova u kojima će NURDOR u četvrtak, 15. februara obeležiti Svetski da dece obolelih od raka biće i Niš, kada će od 12 do 14 sati biti organizovan skup ispred platoa kod Kalče. Takođe, od 11 do 15 sati biće organizovano i dobrovljono davanje krvi. Takođe, će biti obeležen i u Leskovcu, Pirotu, Vranju i Prokuplju.

Svetski dan >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dece obolelih od raka obeleža u Srbiji zato što svake godine jedno dete oboli od raka, kažu iz NURDOR-a i dodaju da skoro svake nedelje jedno dete, od posledica raka, premine.

Pored samih uslova na bolničkim odeljenjima, prema rečima ljudi iz Nurdora, od neizmerne važnosti za porodicu deteta koje se leči, potrebno je posvetiti posebnu pažnju pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva, kao i pristupa u kome lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama.

Nurdor će u toku 2024. godine kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definsiana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama. Kroz kampanju „I ja se borim“, kojom obeležavamo 15. februar, želimo da pozovemo javnost i građane na podršku u ovim aktivnostima. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga - kažu iz NURDOR-a.

I ove godine, kažu iz NURDOR-a, biće organizovano i dobrovljono davanje krvi, te će Nišlije u prostorijama Crevnog krsta moći moći dobrovljno da daju krv od 11 do 15 sati, a time, kako kažu, spastiti život obolele dece.

Osim u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tog dana, akcije podrške biće organizovati i na trgovima i glavnim šetalištima u Kragujevcu, Čačku, Smederevu, Prijepolju, Rekovcu, Kraljevu, Lebanu, Ubu, Boru, Lazarevcu, Priboju, Užicu, Valjevu, Zrenjaninu, Koceljevi, Zlatiboru, Ivanjici, Kruševcu, Sjenici, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Šidu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Vladičinom Hanu, Kladovu i Prokuplju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.