Stojičić upozorava : 68 posto učenika u anketi kaže da redovno pije!

Izvor: JUGpress.com, 11.Maj.2016, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojičić upozorava : 68 posto učenika u anketi kaže da redovno pije!

LESKOVAC

Glavni strukovno-medicinski tehničar Službe psihijatrije Opšte bolnice Leskovac i predsednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Jovica Stojičić rekao je na predavanju u  Tehničkoj školi “Rade Metalac”  o štetnosti upotrebe alkohola da se starosna granica medju korisnicima  pomera naniže I da nema dana da u Urgentni centar Opšte bolnice Leskovac ne bude neka intoksikacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
„Dvadeset osam godina sam u zdravstvu i primećujem da se starosna granica pomera naniže. Nema dana da u Urgentni centar Opšte bolnice Leskovac ne bude neka intoksikacija. Mladi ljudi moraju da, kako kaže naša tema, iskorače iz toga i uzmu aktivno učešće u očuvanju svog zdravlja, zdravlja svojih najbližih članova porodice, prijatelja i drugova. Imamo relevantne ustanove gde mogu da se jave počev od Odelenja za lečenje bolesti zavisnosti, vršnjačke edukatore u Dečjem dispanzeru i Gradski odbor za borbu protiv bolesti zavisnosti i verskih sekti koji učestvuje u svakoj manifestaciji. Mladi su malo i indolentni. Imamo mnogo sportskih klubova, ali oni ne dolaze makar da navijaju. Dešavaju se tuče, pa čak i pokušaji ubistva u akutnom napitom stanju ili pod dejstvom nekih psiho-aktivnih supstanci,“upozorava Stojičić.

On je  skrenuo pažnju i na kulturološke obrasce kod nas, jer se pije od svadbe do sahrane.

„U ovoj konkretnoj anketi imamo jedan zabrinjavajući podatak da 68% učenika redovno koristi alkohol! To je budućnost naše zemlje i ovog grada. Moraju se ta deca okrenuti ka pozitivnim primerima, kao što su mladi matematičari koji su nedavno osvojili nagrade na Olimpijadi, ili sportisti, da ne nabrajam… Mi u svom okruženju imamo mnogo pozitivnih primera, mladi treba da se ugledaju na njih, a ne da od problema pokušavaju da beže ka alkoholu ili tabletama.“

Maja Marković, profesor sociologije, kaže da je cilj ovog predavanja da učenici sami shvate koliko je za njih opasna upotreba alkohola i raznih droga i da, bez obzira o kojoj se bolesti zavisnosti radi, to dovodi do odsustva kontrole u ponašanju, što može dovesti i do fatalnog ishoda.

Organizatori predavanja su Maja Marković, profesor sociologije i Tamara Nikolić, profesor građanskog vaspitanja.

Prezentovani su i rezultati ankete koja je sprovedena među učenicima trećeg razreda ove škole.

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

ALARMANTNO! Preko 60% srednjoškolaca svakodnevno konzumira alkohol

Izvor: juGmedia, 11.Maj.2016

LESKOVAC - Zastrašujući je podatak, obelodanjen nakon ankete, da preko 60 posto učenika u društvu redovno koristi alkohol, saopštio je na jučerašnjem predavanju u ovoj obrazovnoj ustanovi  predsednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Jablaničkog okruga Jovica Stojičić. On je Tehničkoj...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.