Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Nov.2017, 14:13 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Sprža sa kiselim paprikama
Danas pripremamo južnjački, leskovački specijalitet spržu sa kiselim paprikama, jelo izuztno ukusno i kalorično za prave gurmane.
Napomena: Specijalitet može da se propremi i bez jajja.
Potrebno je:
8-10 jaja
6-8 kiselih paprika
ljute kisele papričice
malo masti
5 kašika srpže
so i biber
Priprema
U tiganju ili šerpi ugrejte mast, pa dodajte spržu >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i uz stalno mešanje pržite nekoliko minuta.
Zatim dodajte seckane obe vrste paprika i opet uz mešanje pržite.
Na kraju preliti umućenim jajima i pržite uz stalno mešanje.
Uz domaći ajvar i čašicu rakije, prijatno!
Šta je sprža
Sprža je leskovački pandan duvan čvarcima. Nakon topljenja i ceđenja masti, ostali čvarci, uz dodatak krtine i vode, nastavljaju da se kuvaju sve dok voda ne ispari. Sve vreme se iz suda vadi izdvojena mast. Kada se smesa ujedini, iz sadržaja se još jednom iscedi mast, masa se posoli i ostavlja da se hladi. Neko u ovu smesu stavlja i alevu papriku i druge začine. Ohlađena, sprža je spremna za serviranje. To je bogat i kaloričan obrok. Poseban specijalitet je prženija koja se pravi od sprže, paprika iz turšije i drugih dodataka.
Nastavak na JuznaSrbija.info...