Izvor: RTS, 06.Jul.2021, 16:01

Šta znače kamere umesto foto aparata na tehničkom pregledu

U Srbiji su počela da važe nova pravila za ocenu tehničke ispravnosti vozila. Prilikom registracije vozila kompletan tok tehničkog pregleda snima se sa najmanje dve kamere, pa više neće biti mogući popusti za neke sitnije kvarove ili sitnice. U Leskovcu su zbog toga mnogi vozači vraćeni, a neke agencije za registraciju i osiguranje su zatvorene, jer ne ispunjavaju uslove koji su predviđeni novim pravilima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Umesto foto aparata kamere. U suštini primena novih pravila za ocenu tehničke ispravnosti vozila ne bi trebalo da donese velike promene, ali prvi dan primene u Leskovcu pokazuje da će biti potrebno vreme i vozačima i radnicima u agencijama za registraciju i osiguranje automobila da se priviknu.

Snimanje kompletnog toka tehničkog pregleda znači da od danas nije moguće da se gleda kroz prste za neke sitnice, kao što su neispravna vrata, istek roka seta prve pomoći, poziciona svetla. Merenje emisije izduvnih gasova i ovalnosti kočnica neće uticati na ocenu ispravnosti. To je odloženo na dve godine.
"Ako neko ne ispunjava tehničke uslove ako mu kočnice ne rade i tako neki bitni elementi slažem se sa tim da ga vrate sa tehničkog pregleda da se to sredi", smatra jedan leskovački vozač.
U leskovačkim agencijama ističu da će se u narednom periodu znatno smanjiti broj vozila koji će u toku jednog dana završiti tehnički pregled. Apeluju na vozače da na registraciju dođu sa potpuno ispravnim vozilom jer su mnogi danas vraćeni.
Oni imaju rok od tri dana da isprave kvarove, u suprotnom moraće ponovo da plate tehnički pregled. Snimanje i obaveza čuvanja snimka tehničkog pregleda godinu dana mogli bi uskoro da poskupe registraciju automobila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.