Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sleteo kombi s azilanatima,42 povređena,dva životno ugrožena

LESKOVAC – U kombiju koji se rano jutros prevrnuo na autoputu kod Leskovca bila su 54 emigranta i vozač, izjavio je direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević.

On je kazao da su lekari bolnice zbrinuli 42 pacijenta od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su transportovana za Beograd.

Povređeni emigranti su iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Pacijenti koji su ostali na lečenju u Leskovcu su uglavnom u stabilnom stanju.

„Na odeljenju ORL je smešteno osam pacijenata i moram da kažem da smo mi ovde postupili po pravilniku o masovnim nesrećama. Na hirurgiji je sedam pacijenata, na neurohirurgiji je šest, na ortopediji četiri i na odeljenju urgentne medicine je sedam pacijenata. Šest pacijenata smo poslali za Niš a četiri za Beograd”, kazao je Dimitrijević.

Načelnik hirurgije Jovica Vučković izjavio je da su svi lekari bili angažovani bez obzira da li im je bio radni dan i objašnjava da su imali velike probleme u komunikaciji sa povređenima, pošto ne znaju engleski.

Pored toga povređeni su bili bez hrane prethodna dva dana.

„Svi su pored teških povreda, bili iscrpljeni i gladni. Povređeni su spavali na stolicama na podu. Ono što mi je bilo najteže dok sam gledao pacijente nisam znao ko spava od umora, a ko je zaista teško povređen”, objašnjava Vučković.

Rukovodstvo leskovačke bolnice angažovalo je i epidemiološku službu koja će takođe pratiti stanje povređenih, jer kako je rečeno dolaze iz zemalja gde su registrovane neke epidemije.

Saobraćajna nesreća se dogodila na autoputu između leskovačkih sela Donje i Gornje Krajince jutros oko četiri sata, kada je kombi „Iveco” pun emigranata iznenada sleteo sa puta. Od siline udarca i prevrtanja, kombi je potpuno uništen.

Prema prvim informacija kombi je bio niških registarskih tablica a vozač je nakon nesreće iako povređen pobegao sa lica mesta.

Emigranti su na područje Srbije ušli iz Makedonije a prethodno su boravili u Grčkoj. Njihov cilj je bio da preko Mađarske uđu u EU.

----------------------------------

U Nišu dvojica ilegalnih migranata životno ugrožena

U Niškom kliničkom centru do sada su zbrinuta četvorica ilegalnih migranata, koja su jutros povređena na autoputu Leskovac - Vranje, od kojih su dvojica životno ugrožena, rekao je direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Dvojica životno ugroženih nalaze se na Klinici za neurohirurgiju sa teškim telesnim povredama i priključeni su na respiratore, naglasio je on na konferenciji za novinare.

Druga dvojica povređenih su na Klinici za ortopediju i imaju prelome potkolenice.

Radovanović je rekao da je kontaktiran i Institut za javno zdravlje u Nišu i da će u skladu sa propisima preduzeti mere iz svojih nadležnosti kako bi se proverilo da li pacijenti boluju od nekih zaraznih bolesti koje nisu karakteristične za ovo podneblje.

U skladu sa merama, ukoliko bude potrebno ti pacijenti će biti adekvatno smešteni.

-------------------------------------

Pojačan rad na sprečavanju ilegalnih prelazaka granice

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačalo je rad na otkrivanju i sprečavanju ilegalnih prelazaka granice i pronalaženju osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi, a u prilog tome govori podatak da je od početka godine podneta 91 krivična prijava protiv 141 osobe za ovo krivično delo, saopštio je danas MUP.

U toku 2014. godine na srpsko-mađarskoj granici sprečeno je oko 38.000 ilegalnih prelazaka.

„Podneto je 277 krivičnih prijava protiv 516 lica koji su krijumčarili 3.181 osobu, a ono što je bitno jeste da se vozila kojim se lica krijumčare trajno oduzimaju”, izjavio je zamenik načelnika Uprave granične policije Dragan Gligorić.

Pripadnici MUP-a utvrđuju okolnosti saobraćajne nezgode u kojoj su povređeni iregularni migranti i aktivno rade na pronalaženju osoba koje su organizovale krijumčarenje, dodaje se u saopštenju.

Vozilo nije sa licima prešlo preko graničnog prelaza što je utvrđeno na osnovu video nadzora koji se nalazi na graničnim prelazima.

„Najverovatnije da su lica iz pravca Makedonije i Bugarske, između dva granična prelaza, ušla u Srbiju”, rekao je Gligorić i dodao da su registarske tablice koje su se nalazile na vozilu ukradene.

Agencije

objavljeno: 24.02.2015.
Pogledaj vesti o: Autoput Beograd-Niš

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U kombiju bila 54 iscrpljena i gladna emigranta

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2015

LESKOVAC - U kombiju koji se rano jutros prevrnuo na autoputu kod Leskovca bila su 54 emigranta i vozač, izjavio je direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević...On je kazao da su ljekari bolnice zbrinuli 42 pacijenta od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su transportovana...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Povređeno 40 ljudi u nesreći kod Leskovca, dvoje životno ugroženo

Izvor: Večernje novosti, 24.Feb.2015

LESKOVAC - U saobraćajnoj nezgodi koja se jutros oko 4.30 sati dogodila na autoputu Leskovac - Vranje povređeno je 42 ilegalna migranta, od kojih su dva životno ugrožena. Do nesreće je došlo u selu Donji Krajinac kada je kombi "iveko", u kojem je vozač prevozio ilegalne migrante sleteo s puta...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.