Izvor: Luftika.rs, 05.Avg.2021, 12:00

“Sindrom Aptiv”: Dijagnoza koja se završava operacijom posledica je riljanja u fabričkim logorima

Ovog jula leskovački ortoped Aleksandar Rangelov je, kaže, upoznao novu vrstu bolesnika. To su uglavnom žene, često mlade, koje boluju od upale tetiva i tetivnih ovojnica, lumbaga, išijasa… Koje su već poluinvalidi za hitno lečenje, a ne za rad. I koje najčešće rade u leskovačkoj fabrici Aptiv.
Njegova objava u vidu ispovesti na društvenim mrežama gde je to bolesno stanje sa karakterističnim tegobama, hroničnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << premorom i depresijom nazvao “sindrom Aptiva”, izazvala je buru reakcija na mreži.
Doktor Rangelov za portal N1 kaže da je i pre bilo pacijenata iz Jure i drugih firmi, ali je sada “probijen plafon”.
– Definicija zdravlja je da je to fizičko, psihičko i socijalno blagostanje. A, kod ovih pacijenata sve je to ugroženo. Fizički – oni su bolesni. Psihički – radi se o ljudima poludepresivnim, depresivnim, malodušnim… A socijalno? Šta tu da vam kažem? Tek su tu socijalno ugroženi i ucenjeni. Na raspolaganju imaju samo obilje niskokvalifikovanih i malo plaćenih poslova. Država ih školuje za te poslove – kaže lekar Aleksandar Rangelov za portal N1.
Priča o leskovačkoj fabrici Aptiv u javnosti je odjeknula nedavno, kada se pročula priča da su radnici potpisivali izjave da će raditi po 12 sati dnevno tokom radnog vremena u periodu od 21. juna do kraja jula, što je nedozvoljeno po zakonu čak i kada sami zaposleni to žele.
Poslovodstvo ove britanske firme je, posle višednevnog pritiska na radnike da pristanu na ove smene, promenilo odluku i vratilo osmočasovno radno vreme. Time se radna nedelja, koja je prema navodima sindikata metalaca trajala i po 72 sata, vratila u okvire zakona. Ubrzo je Aptiv počeo da deli letke u Nišu sa obaveštenjem da traži nove radnike i da se zaposlenima nudi „veoma dobra radna atmosfera“.
Dr Rangelov je, priča, porast broja pacijenata sa ovim profesionalnim oboljenjima, primetio u poslednjih mesec, dva, i to – sasvim slučajno.
– U pitanju je upala tetiva savijača palca, takozvani ‘škljocajući prst’. Palac je, inače, najvažniji prst šake i bolest upale tetive ima nekoliko faza – zadnja je blokiran prst koji ‘okida’ i to je indikacija za operaciju. Ranije su se ljudi obično javljali u ranoj fazi. Ako sam ranije imao operativne zahvate kod jednog pacijenta na dva meseca, sada imam kod jednog ili dva nedeljno – pojašnjava ovaj lekar, ističući da mu pacijenti dolaze u poslednjoj fazi, kada nijedna druga metoda lečenja ne može da pomogne.
Tekst u celosti pročitajte na sajtu N1info.
U leskovačkom Aptivu uveli olakšice pa umesto 6 dana po 12 sati, sada rade svakog dana 8 sati

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.