Izvor: JUGpress.com, 09.Apr.2022, 18:36

Simulacijom saobraćajnih nesreća pokazana važnost vezivanja sigurnosnog pojasa

LESKOVAC

Građani Leskovca imali su priliku da zahvaljujući Agenciji za bezbednost saobraćaja uvide važnost korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje. Oni su mogli da zahvaljujući simulatorima da osete koliko pojasevi štite prilikom prevrtanja automobila i sudara sa drugim vozilom. Njihovo iskustvo prilikom isprobavanja ovih simulatora, naročito onog za prevrtanje, kada bukvalno visite naglavačke i za sedište >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vas drži samo pojas, kažu da je to iskustvo zastrašujuće. Mirko Popović iz Kabineta direktora Agencije za bezbednost saobraćaja dodaje i da je jako važno pravilno vezati pojas.

„To znači da on mora da ide preko ključne i karlične kosti, kao i između grudi, odnosno preko najčvršćih delova tela. Zato je jako važno iskoristiti i mogućnost podešavanja svakog pojasa, da on ne ide, recimo, preko vrata. Svake godine, nažalost, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa pogine preko 100 građana Srbije. To je veoma važan segment bezbednosti saobraćaja, smanjuje smrtnost vozača i suvozača do 50 odsto, a na zadnjem sedištu putnika za oko 25 procenata, a značajno redukuje i teške telesne povrede. Pojas, pri nesreći, sprečava kontakt vozača i saputnika sa unutrašnošću vozila, njihov međusobni kontakt, raspoređuje energiju udara po celom telu i sprečava ispadanje iz automobila.“

Zamenik predsednika Skupštine Grada Leskovca Oliver Antanasijević kaže da je Savez za bezbednost grada Leskovca, protekle godine, imao je odličnu saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, te da nedavno je formirana i baza podataka obeležja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada.

„Taj dokument ćemo zajedno dopunjavati i preko njega ćemo imati redovan uvid u putnu infrastrukturu i stepen bezbednosti u gradu. Uložili smo u puteve blizu dve milijarde dinara, a iz Agencije nam je predočeno da su školska deca jedna od najranjivih kategorija, pa ćemo u narednom periodu da obratimo pažnju na povećanje bezbednosti na prilazu školama, kroz usporivače saobraćaja i drugu signalizaciju. Povećanje bezbednosti dece očekujemo i kroz akciju koju već sprovodimo, a tiče se doniranja dečjih auto-sedišta porodicama svih novorođenih beba.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.