Salon odoleva teškom vremenu

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salon odoleva teškom vremenu

U leskovačkom Salonu knjiga menjali su se vlasnici i knjižari, ali je knjiga opstala

Leskovac – Salon knjiga u Leskovcu je jedan od retkih lokala u gradu koji tridesetak godina nije menjao namenu. Ovde se i danas pod povoljnim uslovima prodaju knjige, kao u vreme njegovog otvaranja. Jedino su se menjali vlasnici i prodavci. Nekada je to bilo salon „Narodne knjige”, pa Bigz-a, a od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << februara 1999. godine je u vlasništvu Dragana Đurđevića iz Niša, nekadašnjeg trgovačkog putnika „Narodne knjige”.

Prodavačica Tatjana Petrović je u Salonu od 1996. godine.

– Kada sam počela da radim Salon je bio u vlasništvu Bigz-a, ali je on zapao u tešku situaciju, pa smo prešli u „Narodnu knjigu”. Međutim, imali smo problema sa prevozom knjiga od Beograda, jer nije imao ko da nas snabdeva, a poštarina je bila skupa. Tako nas je preuzeo Dragan Đurđević koji nas je knjigama snabdevao, podseća Tatjana Petrović.

Bez obzira što je vreme oskudice i što ljudi znatno manje izdvajaju za kulturu, knjiga ovde nije ustuknula.

– Bilo je i boljih vremena, ali ni sada nismo nezadovoljni. U drugim gradovima čak i neke velike kuće zatvaraju knjižare, a mi, eto, radimo, makar i sa pozitivnom nulom i opstajemo. Prodajemo pretežno beletristiku i poneki rečnik po narudžbini, dok udžbenike i školski pribor ne držimo. U okviru zimskog Salona knjiga organizujemo književne večeri, kaže naša sagovornica.

Ovih dana se najviše kupuju „Veštice iz Portebala” Paula Koelja i „Zovem se Crveno” Orhana Pamuka. Najviše se traže izdanja beogradske „Lagune” i „Narodne knjige”, a zastupljeni su i drugi izdavači, kao što su „Plato”, „Mono i Manjana”, „Praktična knjiga”, „Paideja”.

Zanimljivo je da su kupci uglavnom mladi. Po rečima Tatjane Petrović, u Leskovcu ima dosta srednjoškolaca koji vole da čitaju, a među solidnim kupcima su i deca do četvrtog razreda osnovne škole koja redovno posećuju Salon zajedno sa roditeljima i biraju svoje štivo.

– Traže Harija Potera, bajke, priče. Žalosno je što se često događa da deca zatraže neku knjigu, a roditelji nemaju para da je kupe – jada se Tatjana Petrović.

Dečja izdanja se ovih dana prodaju sa velikim popustom. Izvršena je nivelacija cena enciklopedija, rečnika, bajki, a stalni popust od 20 posto važi za knjige skuplje od 3000 dinara.

M. Momčilović

[objavljeno: 27/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.