SVETSKU TITULU JE ZASENILA SMRT: Div iz Leskovca je PREMINUO samo tri dana po osvajanju MUNDOBASKETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2019, 06:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETSKU TITULU JE ZASENILA SMRT: Div iz Leskovca je PREMINUO samo tri dana po osvajanju MUNDOBASKETA

Nikada nije istraženo do kraja.

Jugoslavija je 1970. u Ljubljani osvojila svoju prvu titulu svetskog prvaka u košarci. O tome je snimljen i film, ali ono što nikada nije istaženo i što je bacilo senku na taj događaj je smrt našeg reprezentativca Trajka Rajkovića.

Samo tri dana posle završetka Mundobasketa, a četiri dana posle rušenja Amerikanaca, 27. maja, preminuo je div iz Leskovca, legenda OKK Beograda i jugoslovenske košarke.

Imao je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 33 godine kada nas napustio. Preminio je od srca u svom stanu dok je još Beograd slavio veliki uspeh. Pored njega je bio njegov mali sin Vladimir.

Smrt je mnogo potresla sve, pre svih njegovog dobrog druga Ljubodraga Ducija Simonovića koji je posle ovoga promenio svog pogled na sport, a i na život uopšte.

- Na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970, da li zbog greške lekara koji su olako shvatili psiho – fizičku slabost jugoslovenskog centra posle jedne od utakmice šampionata, ili jednostavno sudbine, iznenada prestaje da kuca srce Trajka Rajkovića

Rođen je 7.decembra 1937. godine u Leskovcu. U OKK Beograd je došao 1959. godine, kao student medicine, vrlo visok (210cm), pomalo nespretan i bojažljiv mladić, od koga se tek ponešto moglo očekivati.

Napornim radom i treningom, za vrlo kratko vreme, Trajko staje rame uz rame sa Koraćem i Gordićem i postaje centarska vedeta "plavog kluba", vrednost na koju se ozbiljno računa. Sa svojim karakterističnim horogom kao i izuzetnim osećajem za skok, Trajko je tih šampionskih 60-tih godina, bio nerešiva enigma za teške centre Olimpije, Partizana, Zvezde, Zadra, italijanskog Virtusa, francuskog Kantua, belgijskog Antverpsea.

Kao potvrda Trajkovićeve košarkaške vrednosti, i merilo rada i uspeha, ubrzo pristiže i poziv za reprezentaciju od strane profesora Ace Nikolića. Boje nacionalnog tima Trajko Rajković branio je skoro celu deceniju, od 1963-1970.

Ovaj košarkaški div na svojim širokim plećima, uz Iva Daneua, Krešimira Ćosića, Radivoja Koraća, Petra Skansija i drugove, izneo je mnoge terete i utabao put novoj košarkaškoj sili koja je izranjala na starom kontinentu. Za vreme Trajkovićevog igranja u reprezentaciji, Jugoslavija je osvojila dva evropska srebra (1965. i 1969) i jednu bronzu (1963), kao i jedno olimpijsko srebro (1968).

Pogledajte slike Trajka Rajkovića

#OnThisDay in 1970, only a few days after winning @FIBAWC with YUG, Trajko Rajković died aged 33 from heart failure. Center, OKK Beograd. pic.twitter.com/KWI61JdIOG

— Sports Heritage SEE (@SportsHrtg) May 27, 2017

Thank you Mitch. I love it as well as many of Viktor's relatives from Serbia who called me today. For them it is revives memories of Trajko Rajkovic 50 years later. They are all very proud of Viktor. The photo Viktor told you about was taken at his 4th grade CYO game. pic.twitter.com/Y3amq6MS5n

— Big7 (@SrbBBall7) March 27, 2019

Vladimir Stankovic: TRAJKO RAJKOVIĆ, DOBROĆUDNI DŽIN Samo četiri dana posle velike pobede nad ekipom SAD kojom je Jugoslavija obezbedila titulu prvaka sveta, i tri dana posle formalnog proglašenja za svetskog prvaka 27.maja 1970, jugoslovensku javnost šokirala je vest: umro Trajko Rajković. Jednog od 12 junaka, jednog od sportskih heroja nacije, izdalo je srce. U decembru bi napunio 33 godine. Sportska karijera bila je pri kraju, ali je život bio pred njim. Sahranjen je u Aleji velikana, na nekoliko metara od Radivoja Koraća, druga iz OKK Beograda i reprezentacije, koji je poginuo 2. juna 1969. Trajko je rođen 17. decembra 1937. u Leskovcu, ali nema podataka da su mu i košarkaški koreni u tom gradu. Našao sam podatak da je u Vučju, mestašcu pored Leskovca, osnovan klub koji nosi njegovo ime. U OKK Beograd je 1959. došao iz beogradskog Železničara gde je, tek sa 19 godina, počeo ozbiljno da trenira košarku. Bora Stanković, dugogodišnji trener „plavih“, seća ga se kao nezgrapnog džina koji nije mnogo znao ali je imao dva velika kvaliteta: visinu, 210 cm, i želju da uči. Puno je radio na poboljšanju tehnike, svakodnevno poboljšavao koordinaciju, krupno telo dobilo je mišićnu masu što ga je ubrzo pretvorilo u jednu od najboljih „petica“ u Ligi. Imao je sreću da uđe u veliku ekipu OKK Beograda. Igranje sa Koraćem, Gordićem i Nikolićem donelo mu je strahovit napredak. a on njima ono što je timu nedostajalo: efikasnog centra koji je u početku igrao samo odbranu, ali je vremenom postao jedan od najboljih strelaca. Usavršio je horog i postao napast za protivničke koševe. #trajkorajkovic #aleksandarnikolic #korac #gordic #basketball #yugoslavia #kos #kosmagazin #kosarka #vladimirstankovic #istorija #centar #div

Објава коју дели Koš magazin (@kosmagazin) дана 27. Мај 2016. у 1:31 PDT

#josipbroztito#košarkaši 24.V.1966 #beograd#zagreb#sarajevo#ljubljana#skopje#podgorica#maribor#mostar#banjaluka#novisad#niš#prishtina#rijeka#split#pula#bitola#kotor#kragujevac#zadar#ivodaneu#radivojkorac#josipderda#borutbasin#trajkorajkovic#nemanjadjuric#petarskansi#kresimircosic#ratomirtvrdic

Објава коју дели JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj) дана 27. Нов 2015. у 10:55 PST

1967 #IvoDaneu #BorutBasin #NemanjaDuric #RadivojKorac #TrajkoRajkovic

Објава коју дели Yugoslavia Basketball (@yugobasket) дана 4. Јан 2017. у 1:51 PST
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.