Revizor: Niko nije pozitivno ocenjen, Cvetanović: Izveštaj bio stresan (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 07.Nov.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor: Niko nije pozitivno ocenjen, Cvetanović: Izveštaj bio stresan (VIDEO)

Leskovac je primer dobre prakse jer su ispravljene sve nepravilnosti navedene u izveštaju državnog revizora

Vrhovni državni revizor za sektor lokalnih samouprava u Srbiji Duško Pejović izjavio je danas u Leskovcu da ni jedna lokalna samouprava nije dobila pozitivnu ocenu od Državne revizorske institucije (DRI) posle kontrole njihovih poslovanja.

Imamo grupu jednih gradova koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << blizu pozitivne ocene, ali još nema pozitivne ocene u jedinicama lokalne samouprave. Ne zato što mi ne umemo da damo tu ocenu, umemo, no zato što nema stečenih uslova i kriterijuma da mi damo takvu ocenu„, kazao je Pejović, ne precizirajući da li govori o lokalnim samoupravama na teritoriji cele Srbije, ili samo o onima na jugu Srbije.



On je na „prevetivnom“ seminaru sa predstavnicima 34 opštine i gradova sa juga Srbije ocenio da su ljudi u lokalnim samoupravama odgovorni, ali da ovde ima više potreba nego novca.

Vidmo da je poštovanje propisa na zavidnom nivou, ali  pored toga ima nepravilnosti koje se nepotrebno stvaraju, koje se nepotrebno čine iz godine u godinu i naš zadatak je da vam ukažemo na njih, jer ih činite iz obične navike, prenoseći iz godine u godinu, radeći, a misleći da je to ispravno, sve dok vam ne kažemo da to nije ispravno„, dodao je.

Cilj sastanka je bio, kazao je, da se čuju iskustva koje imaju revizori i da se objasne nejasnoće.

Nećemo govoriti kako ovde danas nešto treba raditi, nego ćemo govoriti kako nešto ne treba raditi kako biste vi zaključili šta je potrebno ispravno uraditi. Imamo ogromna iskustva, ostalo je još 16 jedinica lokalnih samouprava u ovom delu Srbije koje nismo kontrolisali – Gadžin Han, Blace i Crna Trava. U svim opštinama smo bili bar jedanput, a u gradovima dva puta, u nekima i tri puta”, istako je revizor Pejović.

On je posebno govorio o revizorskom izveštaju za grad Leskovac za 2015. godinu, rekavši da su ispravljene sve primedbe posle izveštaja DRI.

Ovaj grad smo odabrali jer on može biti primer dobre prakse. Kada smo vršili redovnu revizuju prošle godine, imali smo niz nepavilnosti otkrivenih, i to smo napisali u izveštaju kojeg ima na sajtu. Medjutim, prepoznali smo, i  lično sam prepoznao, nameru i aktivnost prvoga čoveka ovoga grada, koji je odmah pristupio ispravkama i te ispravke i to popravljanje stanja može biti primer za ostale. Gradonačelnik Cvetanović i njegovi saradnici su pristupili ispravkama koje smo mi pozitivno ocenili. Oni sada imaju izveštaj od revizora koji kaže da je stanje mnogo bolje i da je ispravljeno. Pod uslovom da se to ne iskrivi, stanje vam je sada  mnogo bolje, i odlično je i treba držati taj kurs„, poručio je vrhovni državni revizor.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pojasnio je da je sveobuhvatna revizorska kontola trajala od februara do oktobra 2016. godine.

„I dajte nam tu pozitivnu ocenu, pa neka bude dvojka“

To je process koji je bio veoma zahtevan i sadržajan, pa rekao bih, na moment i stresan. Iz nacrta izveštaja smo videli da dosta stvari koje se tiču procedura nismo radili na odgovarajući način. Sa druge strane bili smo zadovoljni jer izveštaj nije pokazao nenamensko i nezakonito trošenje sredstava, nema pronevera niti, pak, namere da se nekome pomogne i omogući stvaranje materijalne koristi. Nakon dobijenog izveštaja krenuli smo u ozbiljan posao ispravljanja nepravilnosti„, objasnio je Cvetanović, rekavši da su ranije kontrole gradskog budžeta trajale po tri dana „licem u lice“.

O je ipak prizano da je kontrola DRI bila od izuzetnog značaja za leskovačku lokalnu samoupravu „u smislu našeg pozitivnog pristupa poslu i rešenosti da se sve uočene nepravilnosti otklone“.

S tim u vezi naveo je da u toku 2017. godine izvršena reorganizacija iz 11 u jednu gradsku upravu, čime je postignuta i ušteda u budžetu. Neke su uprave, kazao je, davale otpor, kao Pravobranilštvo i ALER, ali su na kraju morali da postupe po preporukama.

I sam je izneo primdbe u slučajevima kada grad pomaže neke ustanove koje nisu u sklopu lokalne samouprave, kao, na primer, vatrogasce, pa zbog toga on od strane DRI bude kažnjen, a učesnicima skupa je poručio da se ne ustežu i pitaju revizora sve što im je nejasno.

DRI – kaznena jedinica

To što oni nisu za prevenciju nego su kaznena jedinica, nema veze„, zaključio je gradonačelnik Leskovca, koji je prethodno objasnio da je dolaskom na vlast krajem 2012. godine zatekao dug od 2 milijarde dinara, odnosno 65 posto od ukupnog budžeta.

Na seminaru se, inače, govorilo o svim postupcima koje sprovodi DRI tokom revizije, o pripremi i donošenju budžeta, o prihodima i rashodima, javnim nabavkama i ostalim delovima finansijskog izveštavanja, te o bilanasnim stanjima – aktivi, pasivi, potraživanjima, obavezama, imovini, popisu..

Bilo je reči i o odazivnom izveštaju i o njegovoj važnosti.

Prvi cilj našeg rada je dati ocenu o vašim finansijskim izveštajima, a drugi i osnovni cilj je obavestiti narodnu skupštinu kako budžestki korisnici troše javna sredstva i kako upravljaju poverenom javnom imovinom i kako radeći to dvoje poštuju javne propise„, zaključio je revizor Duško Pejović uz poruku da se čitaju izveštaju državnog revizora.

Današnji seminar u Leskovcu pod nazivom „Dosadašnja iskustva Državne revizorske institucije u postupku sprovođenja revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja jedinica lokalne samouprave“ održan je u organizaciji DRI i švajcarske agencije UNDP, koja finansira projekat na temu odgovornog i efikasnog upravljanja javnim finansijama.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Državni revizor: Leskovac, nakon prošlogodišnjih grešaka, sada na dobrom kursu

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Nov.2017, 13:52

„Odabrali smo Leskovac, jer ovaj grad može da bude primer dobre prakse. Kad smo vršili revizuju prošle godine imali smo niz nepravilnosti i to smo stavili u izveštaj koji imate na sajtu. Međutim prepoznali smo nameru i aktivnost prvog čoveka ovog grada koji je pristupio ispravkama. Te ispravke...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.