Radnici „Vodovoda“: Direktorka nas šikanira! – Ilićeva: Oni su razmaženi i uljuljkani

Izvor: juGmedia, 22.Nov.2016, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici „Vodovoda“: Direktorka nas šikanira! – Ilićeva: Oni su razmaženi i uljuljkani

LESKOVAC – Promena radnog mesta, posebno sa višeg na niže, kod svih nas izaziva bes, nezadovoljstvo, frustraciju i takvi slučajevi se često javljaju Jugmedii, a poslednji put u leskovačkom „Vodovodu“.

Ovi radnici priznaju da je nova direktorka „Vodovoda“ uspela da svojim rukovođenjem „dovede u red naplatu i smanji dugovanja preduzeća“, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << istovremeno tvrde da se „prema zaposlenima ponaša kao diktator“

Četvorica radnika „Vodovoda“ tužila su ovo javno preduzeće radi poništenja ankesa ugovora o radu po kojem su premešteni na „niže“ radno mesto i uzgred se žale da ih direktorka Kosara Ilić šikanira, dok u upravi za svaku tužbu imaju opravdanje i zakonsko pokriće.

NOVI UGOVORI KLASIČNA PODMETAČINA?

Novom preraspodelom smo degradirani, pa smo pravdu morali da potražimo na sudu. Prilikom potpisivanja aneksa ugovora ponuđeno nam je potpisivanje saglasnosti preraspodele radnika na niže radno mesto, što je klasična podmetačina, gde je potrebna osnovna škola za obavljanje tih poslova, čijim bi potpisivanjem automatski izgubili pravo na tužbu„, tvrdi jedan od radnika koji je sa završenim fakultetom premešten na radno mesto inkasanta, a pre toga je bio šef nabavke.

Ostala trojica su sa srednjom školom raspoređena na radna mesta portira, a do tada su bili magacioneri i blagajnici u „Vodovodu“, i tvrde da im je plata novom reorganizacijom manja za oko 7.000 dinara.

U startu nam je kazala da smo odlični radnici ali da su njoj potrebni nepismeni blagajnici i inkasanti, a pismeni portiri. Pokušali smo posle toga petnaestak puta da razgovaramo sa direktorkom ali ona nije želela da nas primi. Ona se ponaša kao da joj je otac ostavio „Vodovod“ u nasledstvo. Šikanira i smenjuje svakog ko joj se suprotstavi, ko joj nije po volji i ko ima drugačije mišljenje od nje„, tvrde ovi radnici.

„JA NISAM OVDE DOŠLA DA ME VOLE“

Direktorka Kosara Ilić kaže da u „Vodovodu“ nije stigla još uvek ni jedna tužba radnika, a da je do sada podelila preko 50 aneksa ugovora prilikom reorganizacije poslovanja preduzeća.

„Vodovdu“ je prema novim standardima sasvim dovoljno da posluje sa manje od 200 zaposlenih na 30.000 priključaka. U poslednjih godinu dana 40 radnika je smanjeno u ovom javnom preduzeću i to prirodnim odlivom

Niko od njih nije zatražio sindikalno mišljenje, a svi su članovi jednog od postojeća dva sindikata. To što misle njih četvorica ne znači da misli i 328 zaposlenih, koliko ih imamo. Nemoguće je promeniti ništa ne menjajući išta. Jedna od promena je svakako da svako dođe na pravo mesto u procesu reorganizacije„, ističe Ilićeva.

Po njenim rečima, „Vodovodu“ je bila preko potrebna reorganizacija poslovanja jer su zaposleni „godinama bili razmaženi i uljuljkani u svojim foteljama“.

Tačno je da su ti ljudi prebačeni da rade u obezbeđenju i trenutno idu na obuku i to im firma plaća. Ja zapravo računam na njih, investiram u njih, a oni smatraju da to nije korektno. Oni će imati bezbedno radno mesto i pritom veću platu jer je noćnim radom mesto blagajnika manje plaćeno u odnosu na obezbeđenje i primaće 7.000 više, ne manje. Tako da ne razumem ove njihove postupke. Meni su na blagajni potrebne žene, a muškarci da obavljaju teže poslove poput noćnog rada, dežurstva, da obezbeđuju elektromašinsku opremu, kopanje i slično„, objašnjava direktorka.

Kosara Ilić priznaje da je čula komentare da se ponaša kao diktator, ali da se na takve prozivke ne obazire.

Da li vi mislite da niko iz „Vodovoda“ ranije nije u radno vreme pržio ručak, čuvao decu, plaćao struju ili ispijao kafu po kafićima? Da li mislite da nije normalno da moraju da se upisuju na portirnici svaki put kad uđu i izađu sa radnog mesta? Oni moraju da zarade svoju platu. Mi nismo na budžetu. Ja nisam došla ovde da me vole. Bitno je da njima plata ne kasni ni jedan dan, svojoj deci nose zaradu, imaće dobru penziju, a građanima obezbeđujem da u rekordnom roku otklanjamo kvarove i slično„, zaključuje direktorka.

Ova četiri radnika kažu da neće odustati od svojih tužbi i traže poništenje aneksa ugovora u radu, kao i povraćaj na stara radna mesta. Ilićeva, sa druge strane, kaže da će njen prioritet i dalje biti da građanima obezbedi kvalitetno vodosnabdevanje, a svojim zaposlenima bolje uslove za rad.

D. Marinković / M. Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.