ROŠTILJIJADA Pojedeno preko 50 tona roštiljskog mesa i oko 1.200 prasadi i jagnjadi, Šveđani jeli samo pljeskavice!

Izvor: juGmedia, 03.Sep.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROŠTILJIJADA Pojedeno preko 50 tona roštiljskog mesa i oko 1.200 prasadi i jagnjadi, Šveđani jeli samo pljeskavice!

Gurmani iz svih krajeva Srbije i iz inostranstva i na ovogodišnjoj Roštiljijadi, završenoj sinoć, pojeli su preko 50 tona specijaliteta spremljenih samo od roštiljskog mesa, ne računajući vešalice, pileće batake i kobasice, a roštiljdžije su prodale najmanje oko 1.200 komada pečenih prasadi i jagnjadi.

Ovo su računice Turističke organizacije Leskovac (TOL), organizatora Festivala roštilja, što se tiče roštiljskog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << mesa, a što se pečenja tiče, računale su za Jugmediu same roštiljdžije sa osam štandova na kojima su se proteklih sedam dana vrteli prasići i jagnjići na ražnjevima.

Prema našoj računici, potrošeno je preko 50 tona roštilj mesa, a najudarnije je bilo poslednje večeri kada je gostovala pevačica Dragana Mirković gde su roštiljske bašte bile prepune i gde su gurmani jedva stizali do njih jer ih je masa bukavlno nosila“, kaže Tina Stojanović iz TOL-a.

Roštilj-majstori su ove godine zadovoljni i prodajom pečenja, iako je kilogram prasetine koštao 1.400, a jagnjetine 1.800 dinara.

Šta je „leskovački voz“?

To je niz raznih specijaliteta sa roštilja poređanaih u ovalima – po dve pljeskavice, dva uštipka, dva ćevapa, dve vešalice, dve kobasice i tako može u nedogled, u zavisnosti od toga šta gosti zahtevaju

Mi smo prodali oko 250 komada, dok se kod mojih kolega brojka kretla od 100 do 150 komada. Prasetina se duplo više prodavala, a najbolji kupci su bili upravo Leskovčani jer su kupovali i nosili kućama“, priča majstor iz Čačka.

Najmnogobrojniji gosti na Roštiljijadi bili su sami Leskovčani, kao i ranije, zatim gosti sa juga i iz centralne Srbije, za njima Makedonci, pa Bugari, Slovenci, Hrvati i gurmani iz Bosne i Hercegovine. Bilo je i stranaca iz zapadne Evrope, a roštiljdžijama je posebno u oči upala grupa iz Švedske i Češke.

Evo šta su su stranci najviše jeli.

Kod mene je bila i grupa iz Švedske, desetak muškaraca srednjih godina. Specijalno su došli za Roštiljijadu. Jeli su sve, najviše roštilj, kajmk i leskovačke paprike i otišli veoma zadovoljni. Česi su takođe probali sve specijalitete sa roštilja, tražeči da im serviramo „leskovački voz“, Bugari i Makedonci takođe sve, a Slovenci sve osim ljutog“, objašnjavaju roštiljdžije Miloš Jelić iz Čačka i Goran Bogdanović iz Koceljeva.

Stojanovićeva kaže da sve roštiljdžije otišle sa osmesima

U TOL-u još ne žele da kalkulišu sa brojem posetilaca na Roštiljijadi, ali su uvereni da je kroz roštiljsku štrafu na Širokoj Čaršiju u centru Leskovca prošlo i probalo nešto od roštilja, najmanje oko pola miliona ljudi.

Inače, ulaz na Roštiljijadu je besplatan pa je stoga vrlo teško odrediti broj posetilaca.

 

 

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.