Protest vanlinijskih prevoznika i radnika “Jure” i “Falke”

Izvor: juGmedia, 26.Jun.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest vanlinijskih prevoznika i radnika “Jure” i “Falke”

Desetak vanlinijskih prevoznika iz Udruženja prevoznika Leskovac i preko 100 radnika fabrika “Jure” i “Falke” iz Udruženja radnika protetsovalo je danas ispred sedišta grada, nezadovoljni što im lokalna saobraćajna inspekcija brani da prevoze radnike od kuća do fabrika.

Oni su se dovezli do Narodnog muzeja, gde su parkirali mini buseve, i odatle s pištaljkama prošetali pored lokalne samouprave, tražeći preko >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << megafona posredovanje vrha lokalne samouprave.

Leskovac ima pet linijskih prevoznika, koji su posao dobili na tenderu lokalne samouprave, ali većina radnika koristi usluge takozvanih posebnih prevoznika zato što su jeftiniji i zbog drugih pogodnosti.

“Mi ovu zabranu inspekcije doživljamo kao pokušaj da nas na silu nateraju da se vozimo sa linijskim prevoznicima, s čijim redom vožnje ne možemo da se uklopimo i stignemo na vreme na posao. Oni voze samo do autobuske stanice, a vanlinijski prevoznici nas pokupe ispred naših kuća i odvezu do fabrike i svoj red vožnje prilagođavaju nama. Pored toga, kod njih je jeftinija mesečna karta”, priča predsednica Udruženja radnika Aleksandra Ivković.

Problem je nastao u tumačenju člana 84 Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji ne dozvoljava da se prevoze putnici bez sklopljenog ugovora sa privrednim subjektom ili organizacijom.

„Zbog toga je napravljeno Udruženje radnika „Južni  putnik“, sa preko 1000 članova. Sada leskovački inspektori tumače da udruženje nije organizacija, a u Ministarstvu saobraćaja su nam rekli da smo ispravno postupili. Međutim, inspektori nas i dalje isključuju iz saobraćaja, pa smo zapali u velike gubitke“, priča Mirolsav Ivković, vlasnik ATR „Ivko“ iz Gredlice i predsednik Udruženja prevoznika.

Ovo je, inače, drugi protest prevoznika u poslednjih 10 dana.

Šef odeljenja inspekcijskih poslova u lokalnoj samoupravi Saša Pešić danas nije bio dostupan, ali je ranije rekao Jugmedii da su prevoznici imali godinu i po dana da svoje poslovanje usaglase sa ovim zakonom koji ne dozvoljava ugovore sa fizičkim licima o prevozu, već samo sa pravnim licima i organizacijama, te da udruženje nije isto što i organizacija. On je tada kazao da su takva tumačenja dobijena iz resosrnog ministarstva, kao i upustva da se dosledno poštuje zakon. Takođe je naveo da se vanlinijski prevoznici isključuju iz saobraćaja jer zajedno sa radnicima prevoze i druge putnike i zato što prilikom kontrola mnogi radnici nemaju putničke legitimacije.

 

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Protest zbog problema s prevozom radnika u Leskovcu

Izvor: Blic, 26.Jun.2017

Više od stotinu radnika fabrika "Jura" i "Falke" protestovalo je danas u Leskovcu zbog zabrane lokalne saobraćjne inspekcije da se do posla prevoze mini-busima i kombijima vanlinijskog prevoza...Oni su se do centra grada dovezli tim prevoznim sredstvima i potom duvajući u pištaljke prošli pored...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.