Protest zbog problema s prevozom radnika u Leskovcu

Izvor: Blic, 26.Jun.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog problema s prevozom radnika u Leskovcu

Više od stotinu radnika fabrika "Jura" i "Falke" protestovalo je danas u Leskovcu zbog zabrane lokalne saobraćjne inspekcije da se do posla prevoze mini-busima i kombijima vanlinijskog prevoza.

Oni su se do centra grada dovezli tim prevoznim sredstvima i potom duvajući u pištaljke prošli pored sedišta lokalne samouprave, zahtevajući posredovanje njenih predstavnika.

Radnicima se niko nije obratio, dok je predsednica Udruženja radnika Aleksandra Ivković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekla agenciji Beta da je vožnja s vanlinijskim prevoznicima jeftinija i udobnija.

"Mi ovu zabranu inspekcije doživljavamo kao pokušaj da nas na silu nateraju da se vozimo s linijskim prevoznicima, s čijim redom vožnje ne možemo da se uklopimo i stignemo na vreme na posao", rekla je ona.

Dok linijski prevoznici "voze samo do autobuske stanice", vanlinijski uzmaju radnike ispred njihovih kuća i voze ih do fabrike, a red vožnje prilagođavaju njihovim potrebama.

Problem je nastao u tumačenju Člana 84. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji ne dozvoljava da se prevoze putnici bez ugovora s privrednim subjektom, odnosno, pravnim licem ili organizacijom.

"Zbog toga je napravljeno Udruženje radnika 'Južni putnik', s više od 1.000 članova. Sada leskovački inspektori tumače da to udruženje nije organizacija, a u Ministarstvu saobraćaja kažu da jeste", kazao je predsednik Udruženja prevoznika Miroslav Ivković.

Po njegovim rečima, inspektori isključuju iz saobraćaja privatne prevoznike koji su zapali u velike gubitke.

Ovo je drugi protest prevoznika za deset dana.

Šef lokalnog Odeljenja inspekcijskih poslova Saša Pešić je rekao da su radnici najpre napravili Udruženje putnika, pa su se preregistrovali u Udruženje radnika, "što može, ali i ne mora da se tumači kao organizacija".

"Sutra ćemo da izađemo na teren s republičkim inspektorima, pa ćemo na licu mesta da vidimo kakva je situacija. U međuvremenu te prevoznike nismo kontrolisali i isključivali iz saobraćaja", tvrdi Pešić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici besni: Ne daju im da se voze kombijem

Izvor: B92, 26.Jun.2017

Leskovac -- Više od stotinu radnika fabrika Jura i Falke protestovalo je u Leskovcu zbog zabrane lokalne saobraćjne inspekcije da se do posla prevoze mini-busom i kombijima..Oni su se do centra grada dovezli tim vanlinijskim prevoznim sredstvima i potom duvajući u pištaljke prošli pored sedišta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.