Profesori iz Nemačke gosti Škole za tekstil i dizajn

Izvor: JuznaSrbija.info, 06.Nov.2014, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori iz Nemačke gosti Škole za tekstil i dizajn

U Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu boravila je danas delegacija profesora partnerske škole iz nemačkog grada Plauen, a na proleće se iz iste škole ovde očekuju i učenici.

Poseta je nastavak saradnje leskovačke Škole za tekstil i dizajn i Školskog centra iz Plauena, a na osnovu memoranduma o partnerstvu potpisanom pre nekoliko meseci. Pokrovitelji ove saradnje su Nemačka Vlada i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u okviru GIZ >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << projekta.

„Upoznaćemo bliže način rada ustanove kako bi se saradnja proširila i na razmenu učenika. Cilj je da učenici uče jedni od drugih kako bi se bliže upoznali sa principima rada u određenim oblastima čime se stiče izvanredno iskustvo za buduće bavljenje profesijom“, rekao je profesor plauenske Gimnazije Jurek Atašek.

U okviru Školskog centra u Plauenu funkcioniše i Škola za tekstil i dizajn. Njeni profesori znaju da je Leskovac bio centar tekstilne industrije i da je Škola za tekstil ustanova sa najvećom reputacijom kada je školovanje kadra iz ove branš u pitanju, ispričao je profesor Klaus Šuman.

Ono što je veoma interesantno i izuzetno korisno za učenike je dualni sistem koji postoji u Školskom centru u Pluenu.

 „To znači da njihovi đaci teorjski deo uče u školi, a praksu u fabrici. Sa svakom narednom godinom praksa se uvećava u odnosu na broj časova teorije što je tendencija i naše škole“, rekla je direktorka Škole za tekstil i dizajn Mare Karanfilović.

Ona je najavila dolazak učenika iz Nemačke u vreme republičkog takmičenja iz oblasti tekstila koje će narednog proleća biti održano u  Školi za tekstil i dizajn.

 Koordinator na realizaciji GIZ projekta Kerim Busena rekao je da je već u funkciji FB profil učenika obe škol koji su u kontaktu na taj način i razmenjuju znanja, ali da je u planu i izrada zajedničkih projekata koji će još više približiti đake ovih škola.

Pre dolaska delegacije u Leskovac sve partnerske škole Srbije i Nemačke, njih 15, održale su zajedničku konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je predstavljena održivost projekta.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.