Izvor: JUGpress.com, 06.Mar.2024, 09:46

U Predejanu položeno cveće na grob škotske bolničarke Vajolet Frejzer

LESKOVAC

“Ovo je snažan simbol poput onih spomenika u Lazarevcu, Valjevu, Kragujevcu širom Srbije. Među našim državama i narodima negujemo još snažnije odnose okrenuti ka budućnosti”, rekao je Vilijam Hopkinson, Prvi sekretar za politička pitanja ambasade Velike Britanije nakon polaganja cveća na grob Vajolet Frejzer, škotske bolničarke koja je zajedno sa srpskom vojskom i srpskim narodom preživela golgotu u Prvom svetskom ratu..

Na današnji dan (5. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mart) navršava se 105 godina od njene smrti.

Posle proboja Solunskog fronta došla je u Predejane gde je umrla od tifusa. Njen grob obnovljen je 2015. godine a u tome je umnogome pomogao i tadašnji odbornik u Skupštini grada Leskovca Dragan Savić.

Na inicijativu nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa i uz podršku leskovačke lokalne samouprave obnovljen je njen spomenik.

Vajolet Frejzer je rođena kao treće dete u porodici Frejzer koja je živela u Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1911. počinje da radi u bolnici u Londonu, a 1915. raspoređena je na balkansko ratište. Sa srpskom vojskom i narodom prolazi albansku golgotu.

Vajolet Frejzer je jedna od više britanskih bolničarki koje su prošle sve golgote Prvog svetskog rata zajedno sa srpskim narodnom i vojskom. (kraj) LJS/MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.