Izvor: JUGpress.com, 17.Jul.2023, 19:01

Potvrdjeno pisanje JUGpressa: Cvetanović u Meksiku radi bratimljenja sa Oahake de Huarez

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nalazi se u gradu Oahaka de Huares u državi Oahaki u Meksiku, gde je sa predsednikom ove opštine Fransiskom Mertinesom Nerijem potpisao Sporazum o bratimljenju između Grada Leskovca i Oahake de Huares, objavljeno je danas na sajtu grada, čime je potvrđeno jučerašnje pisanje JUGpressa.

” Ovaj sporazum će omogućiti jačanje kulturnih veza, podstaći ekonomski razvoj i međusobnu saradnju na projektima od zajedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << interesa. Činu potpisivanja Sporazuma prisustvovala je i Tatjana Conić, ambasadorka Srbije u Meksiku, a u ime grada domaćina i odbornica Dejanira Altamirano Gomes. Ovom prilikom gradonačelnik Cvetanović istakao je da će saradnja između grada Leskovca i Oahake de Huares biti od velikog značaja za dalji razvoj čvrstih prijateljskih veza između ova dva grada, ali i između Srbije i Meksika.

Leskovac, posle Novog Sada koji se 2015. godine pobratiomio sa Tolukom, drugi srpski grad koji je pristupio uspostavljanju jake prijateljske veze sa Oahakom de Huares. Uveren sam da će rezultati tog prijateljstva doneti mnogo toga dobrog građanima oba grada. Srbija i Meksiko su dve prijateljske zemlje, koje već 77 godina grade odnose međusobnog uvažavanja, saradnje i podrške. Naši se narodi, iako geografski udaljeni, razumeju i vole, svaki Meksikanac je u Srbiji dočekan ne samo kao prijatelj, već i kao brat, a sam sam mogao da se uverim da se upravo na taj način Srbi dočekuju i u Meksiku. Imamo izuzetno razvijenu saradnju na polju političkog dijaloga, multilateralnoj oblasti, ekonomiji, kulturi, obrazovanju, turizmu. Ima, međutim, uvek mesta da se naše veze još više osnaže i prošire na mnoge druge oblasti, i u tome uloga lokalnih samouprava može biti zaista krucijalna“.

Cvetanović je iskoristio priliku i da iznese osobenosti Leskovca, naglasivši da je grad između dva svetska rata dobio svoj čuveni nadimak „Srpski Mančester“.

„Leskovac je bio jedan od najznačajnijih evropskih centara tekstilne industrije, čije je i dalje značajno sedište. Poznat je i kao centar poljoprivredne proizvodnje, pre svega izuzetno kvalitetnog povrća i voća, među kojima se posebno izdvaja čuvena leskovačka paprika, osnov naše nadaleko poznate gastronomije. I, kada govorimo o gastronomiji, Leskovac je bio, i za vreme bivše Jugoslavije i danas, grad u kome se u Srbiji najbolje jede, a verujte da se svugde u Srbiji uživa u fantastičnoj hrani i piću. Poznata su tri čuvena leskovačka gastronomska brenda – leskovačko roštilj meso, leskovački ajvar i leskovačka sprža, a na putu smo da brendiramo i leskovačku ljutenicu. Svake godine smo domaćini čuvenog festivala roštilj mesa – leskovačke Roštiljijade, tokom koje grad poseti oko 450.000 gostiju. Nadam se da ćete svi imati prilike uskoro, kao naši gosti, da probate te vrhunske proizvode srpske kuhinje. Leskovac je i jedan od važnih kulturnih i prosvetnih centara Srbije. Centar smo obrazovanja mladih u oblasti tehnologije, posebno tekstilne, prehrambene i hemijske, budući da se u našem gradu nalazi izvanredan Tehnološki fakultet, deo Univerziteta u Nišu. Domaćini smo značajih nacionalnih kulturnih događaja, među kojima izdvajam Leskovačko leto, LIFFE – Međunarodni festival filmske režije, Balkansku smotru mladih strip autora, između ostalog.“

Gradonačelnik je ocenio da zbog svega ovoga ne sumnja da će saradnja između Leskovca i Oahake de Huares doneti izvanredno zanimljivu i korisnu razmenu iskustava i konkretne vidove saradnje pre svega u oblasti ekonomskog, poslovnog i naučno-tehnološkog razvoja, funkcionisanja gradskih službi, obrazovanja i kulture.

„Nemam sumnje da će kako Leskovac, tako i Oahaka de Huares, zahvaljujući saradnji kojoj se unapred radujemo, biti još bolja, lepša, uređenija i zanimljivija mesta za život naših građana, što je svakako najvažniji zadatak svih nas.“

Zvaničnici Oahake de Huares su povodom bratimljenja istakli da će se otpočinjanjem ove saradnje, zajedničkim snagama stvarati nove mogućnosti i promovisati kulturalna razmena između Leskovca i Oahake do Huares i naglasili da će raditi ruku pod ruku kako bi ostvarili značajan napredak u raznim oblastima, od kojeg će koristi imati oba grada.

Pre nego što je otuptovao u Meksiko, gradonačelnik Cvetanović je posetio meksičku ambasadu u Beogradu, gde je o svojoj poseti ovoj zemlji i uspostavljanju saradnje sa opštinom Oahaka de Huarez razgovarao sa Karlosom Feliksom, ambasadorom Meksika u Srbiji. U samom Meksiku Cvetanović se susreo i sa guvernerom savezne države Oahaka, Salomonom Hara Kruzom, kao i ministrom turizma Mekasika Migelom Torukom Markesom”, navodi sde u objavi.

Ono što nigde ne pišem, a zanima građana koji plaćaju i ovah put, da li je Cvetanović otišao u Meksiko sam, kako tvrde neki izvori, ili ipak sa još nekim, kako tvrde drugi izvori. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.