Izvor: JUGpress.com, 01.Apr.2021, 09:26

Poljoprivreda: Pravilna prihrana ozimih useva preduslov za dobar prinos

LESKOVAC

     Prihranjivanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera u proizvodnji žita. Primenom azota pre početka prolećnog dela vegetacije ozimih strnih žita obezbeđuje se biljkama dovoljna-optimalna količina ovog hraniva do kraja vegetacije. Maloj biljci ne treba puno hrane, ali kada krene njen razvoj, kada uđe u fazu bokorenja  potreba za hranom je veća.

Pre prihrane poljoprivrednici moraju znati šta usevu nedostaje, kako bi prihrana bila adekvatna, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a ulaganje i finansijski troškak opravdan. Puno je faktora koji utiču na to kada treba uraditi prvu prihranu pšenice.

Ratari treba da znaju da su najveći zahtevi pšenice prema azotu u fazama bokorenja i na početku vlatanja, odnosno, kada počinje intenzivan porast stabla. U tim fazama pšenica i ostala žita formiraju potencijal prinosa. Brojna višegodišnja iskustva pokazala su da su dve prihrane pšenice sasvim dovoljne.

Na na našem području  za prihranjivanje pšenice potrebno je primeniti 250-300 kilograma KAN-a  po hektaru,UREE 150-180 kg ili oko 250 kg/ha AN-a. Za interventnu aplikacuju azota, odnosno tamo gde se želi brz efekat, treba koristiti KAN ili AN. Na kiselim zemljištima prednost takođe treba dati KAN-u. UREA ima prednost zbog veće koncentracuje azota.

Mana joj je što deluje usporeno jer mora da se transformiše u zemljištu. Efekat prihranjivanja zavisiće od padavina posle rasturanja azotnih đubriva. Ako u roku od sedam dana posle prihranjivanja padne 10 litara kiše po kvadratnom metru, uspeh je siguran.

   Kod prihrane ječma treba voditi računa o tome da je ječam daleko osetljiviji na poleganje u odnosu na pšenicu, pa za razliku od pšenice u prvoj prihrani ne bismo smeli prihraniti ječam sa više od 40-50 kg/ha čistog azota ( 150-180 kg/ha KAN-a), a u drugoj prihrani, početkom vlatanja, 20-30 kg/ha ( 75-110 kg/ha KAN-a ).

     Ratarima treba da bude jasno da bez obzira na sve probleme i okolnosti, ukoliko se pšenica ne prihrani, neće biti prinosa.

                                                                                       Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

                                                                                            Boban STANKOVIĆ, dipl.inž.p

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.