Izvor: JUGpress.com, 01.Jul.2023, 09:37

Počela 25. Balkanska smotra mladih strip autora

LESKOVAC

Ovogodišnja Balkanska smotra mladih strip autora otpočela je izložbom retrospektivnog karaktera u Leskovačkom kulturnom centru, kao i dodeljivanjem nagrada najboljima. Svoje radove je poslalo 3046 učesnika iz 82 zemlje sveta sa 6 kontinenata. Ove godine smotra, koja je otpočela 1998. godine, održava se po 25. put, a jedina pauza bila je 1999. godine, kada nije bilo smotre zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << NATO bombardovanja ondašnje Jugoslavije. Centralna izložba je ove godine u slavu jubileja retrospektivnog karaktera, jer donosi izbor od šezdesetak plakata prethodnih 25 Balkanskih smotri. U pitanju je naročita forma strip turizma, budući da svaki plakat pokazuje nekog od poznatih domaćih i stranih strip junaka na nekoj od znamenitih leskovačkih lokacija. Tako su u izvođenju strip autora sa čitavog Balkana, ali i iz Italije, Danske, Nemačke, Čilea, Francuske, Brazila i Argentine, nastali prizori koji pokazuju Supermena, Betmena, Mikija Mausa, Alana Forda, Zagora, Asteriksa, Spajdermena, Konana u Spomen Parku, ispred Leskovačkog kulturnog centra, Pozorišta, Muzeja, Biblioteke, Gimnazije, Tehnološkog fakulteta, spomenika Tomi Zdravkoviću, na gradskom trgu, u Caričinom gradu, U Skobaljić gradu, kod raznih leskovačkih spomenika i na brojnim drugim leskovačkim lokcijama. Sve plakate dizajnirao je leskovački strip autor i karikaturista Jurica Dikić.

Balkansku smotru mladih strip autora otvorila je članica Gradskog veća Brankica Stamenković koja je rekla da je ovo najstarija smotra na Balkanu, ali i smotra koja iz godine u godinu beleži kako rekordan broj učesnika, tako i rekordan broj zemalja iz koje učesnici dolaze.

„Davno je prešla granice Balkana i postala globalni fenomen i mi smo kao Grad Leskovac koji pruža podršku jako ponosni na ovu činjenicu. Zbog toga u danima kada se održava ova smotra Grad Leskovac je potpuno na raspolaganju strip autorima i smatra se gradom stripa. Ove godine se izložbe nalaze na pet izložbenioh prostora na teritoriji našeg grada, a na ovaj način će ljuditelji stripa moći da se upoznaju sa najnovijim strip autorima i svim onim što je došlo u naš grad, ali i da učestvuju u bogatom programu koji su organizatori pripremili. Zahvalni smo Školi stripa i Marku Stojanoviću što na ovaj način promovišu naš grad.“

NAGRAĐENI

Na Balkanskoj smotri mladih strip autora nagradu za doprinos srpskom stripu dobili su Ivana Filipović iz Jagodine i Milorad Macanović Maza iz Laktaša u BiH. Nagradu koja nosi ime po karikaturisti Miodragu Veličkoviću Mivelu za najbolji satirični strip dobio je Kosta Milovanović. Dodeljena je i nagrada Prijatelj stripa, koja je otišla u ruke Milosavu Pješćiću iz Beograda i Udrugi MoStrip iz Mostara. Po prvi put je dodeljena i novouspostavljena nagrada za doprinos Balkanskom stripu koju dodeljuje tročlani međunarodni žiri, a prvi dobitnik ove nagrade je Petar Stanimirov iz Bugarske. Od ove godine nagradu za ilustraciju dodeljuju i gradovi sa kojima je Leskovac pobratimljen po stripu, Sofija iz Bugarske i Brašov iz Rumunije, i ona je dodeljena Aleksi Drageljeviću iz Novog Sada. Regionalni muzej stripa u Brašovu je dodelio nagradu za Istorijski strip Stjepanu Matiću iz Hrvatske.

Uručene su i nagrade na konkursu za najbolji strip kaiš i dodeljene su u kategoriji od 7-11 godina,Viktoriji Šukovoj (Rusija), u kategoriji od 5.-8. razreda nagradu je dobila učenica OŠ „Svetozar Stamenković“ Stefana Stamenković, u kategoriji srednjih škola Maja Minić, učenica škole Tehnoart iz Beograda, a specijalnu nagradu je dobio i Strahinja Spasić. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.