Plan regulacije za deo romskog naselja “Slavko Zlatanović”

Izvor: JUGpress.com, 09.Avg.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan regulacije za deo romskog naselja “Slavko Zlatanović”

LESKOVAC

Grad Leskovac dobiće bespovratna sredstva za finansiranje izrade planskih dokumenata u okviru Komponente 3 programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, rečeno je danas.

Ovu podršku finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Srbije (SKGO).

Ukupna sredstva koja su potrebna za realizaciju ovog planskog dokumenta iznose oko 1,5 miliona dinara, gde polovinu 762 hiljade, plaća Evropska unija odnosno SKGO, a drugu polovinu obezbeđuje grad.

Ivana Joksimović, glavni urbanista, predsednica Komisije za planove grada Leskovca i zamenica predsednika Odbora za planiranje SKGO-a, podsetila je da je u prethodnom periodu već urađen, na osnovu sličnog programa, jedan plan detaljne regulacije za dve potceline na ovom potezu, koje su razdvojene.

„Ovim planom obuhvatiće se prostor od oko šest hektara između njih i samim tim će se zaokružiti jedna veća celina koja će razraditi ovo područje. Naš grad ima veliki broj romskog stanovništva u odnosu na ukupan broj stanovnika, negde oko 11.000, što se ne može precizirati, a ovi planovi imaju upravo to za cilj, jer Romi žive u više manjih naselja. Ovim planom definisati bolji uslovi života na degradiranom i stihijski građenom prostoru, doprineće se rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, pristupa sa javne površine za svaku parcelu tj. objekat, priključenje na infrastrukturu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, elektičnu energiju, telekomunikacije, kao i unapređenju životne sredine. Veoma bitno je istaći i da se radi na podizanju svesti građana i ove populacije o značaju izrade Urbanističkog plana kao prioriteta na putu za gradnju, tj. za dobijanje građevinske dozvole kao zakonski jedino ispravnog rešenja.“

Program plana predstavio je Novica Nikolić, VD direktor JP „Urbanizam i izgradnja“, koji je rekao da grad Leskovac sistematski radi na poboljšanju rešavanja problema položaja Roma i na njihovoj inkluziji u društvu.

„Ono na šta je posebno potrebno obratiti pažnju je poboljšanje infrastrukture u romskim naseljima i vodeći se time Grad Leskovac se i prijavio za ovaj program. Naselje „Slavko Zlatanović“ je bespravno podignuto naselja 70-ih godina prošlog veka i po površini je najveće od četiri naselja generalnog urbanističkog plana Grada Leskovca. Područje koje bi se razradilo ovim planom obuhvata prostor od oko šest hektara i obuhvata oko 80 izgrađenih kuća i oko 400 stanovnika romske nacionalnosti. Najveći problem u naselju predstavlja nedostatak infrastrukture (kanalizacija, vodovod, asfalt, ulično osvetlenje…), bespravna gradnja i stvaranje divljih deponija. Rok izvršenja ove obaveze je do 31. septembra 2019. godine.“

Nikolić je dodao i da je ulica u naselju Slavka Zlatanovića bila u planu za asfaltiranje, čak su ugrađeni i ivičnjaci.

„To je u to vreme urađeno bez građevinske dozvole. Kada smo mi pokušali da tu dozvolu dobijemo, nastao je problem sa „Elektromrežom Srbije“, jer oni nisu dali saglasnost na projektnu dokumentaciju. Razlog za to je što se ta saobraćajnica nalazi ispod dalekovoda. Ako se stvore uslovi mi planiramo da dobijemo dozvolu ne samo za asfaltiranje, nego i za sve nepostojeće infrastrukturne mreže koje je neophodno ugraditi, znači i vodovod i kanalizacija.“

Na pitanje novinarke JUGpressa Ivani Joksimović da li je, možda, u sukobu interesa jer je i sama rekla da je, sme što je glavni urbanista grada Leskovca i  zamenica predsednika Odbora za planiranje SKGO-a i da li je bila u situaciji da odlučuje i o ovom projektu, Joksimović je rekla kategorički da “nije” i dodala  “čak štaviše na taj način dajem podršku da naš grad dobije ta sredstva. Ja to redovno radim kao stručno telo. To je moj zadatak, da zastupam interese države i da sprovodim i doprinosim da se sredstva dobijaju za pozitivne stvari i da ih obezbedim našem gradu. Upravo iz razloga što naš grad nema dovoljno sredstava za sve planske dokumente,“ obrazložila je glavna urbaniskinja kako ona, zaparvo , razume pojam “sukob interesa”.

I da li ga uopšte razume.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.