PROVOKACIJA?! Google Maps obrisao Visoke Dečane i „prebacio“ u blizini Leskovca

Izvor: juGmedia, 23.Jul.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROVOKACIJA?! Google Maps obrisao Visoke Dečane i „prebacio“ u blizini Leskovca

LESKOVAC – Manastir Visoki Dečani skinut je sa Gugl-mapa i prebačen na nepostojeću lokaciju u okolini Leskovca, upozoravaju monasi iz ove kosovske svetinje.

Zapravo, na Gugl-mapi se umesto manastira pojavila oznaka hotela „Kalaja e Decanit“, a zajedno sa oznakom za manastir nestale su brojne fotografije koje su bile vezane za ovu lokaciju.

Kada se na Gugl-mapama potraži „Visoki Dečani Monastery“ >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dobija se nepostojeća lokacija u okolini Leskovca, 200 km istočno od Dečana.

Ovo je veoma problematično jer su prva referenca za mnoge posetioce manastira Gugl-mape i ovom provokacijom se otežava poseta ovom UNESKO spomeniku svetske kulture„, ističe iguman Sava Janjić.

Ovaj monah iz Visokih Dečana moli sve ljude dobre volje da pišu Guglu (opcija feedback, Google maps) i da traže da se manastir Visoki Dečani upiše na svojoj originalnoj lokaciji.

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine.Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Glavni neimar bio je majstor Vito Kotoranin.

Dragan Marinković
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.