Od salmonele u Leskovcu do sada obolelo 106 dece

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od salmonele u Leskovcu do sada obolelo 106 dece

Nakon što je najpre nekoliko desetina dece u leskovačkim vrtićima obolelo od salmonele, epidemija polako jenjava, tvrde u Zavodu za javno zdravlje. Do sada je bakterija pronađena kod ukupno 106 dece.

I dok je bakterija uglavnom "napadala" decu iz vrtića, u ponedeljak je otkrivena i kod jednog mališana koji pohađa Osnovnu školu "Vasa Pelagić" u ovom gradu, potvrđeno je Južnim vestima u Zavodu za javno zdravlje.

Reč je o detetu koje je bilo u kontaktu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa svojim rođakom koji pohađa vrtić "Lane". Mališan je kliconoša, nije oboleo od salmonele, a u toj školi smo sproveli sve potrebne mere i izvršena je dezinfekcija škole - ističe epidemiolog Jadranka Krasić.

Dezinfikovana je i Muzička škola "Stanislav Binički" jer ovaj mališan i u njoj pohađa časove, napominju u Zavodu.

Direktorka Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" Jasmina Anđelković Đorđević tvrdi da se deca polako vraćaju u vrtiće koji su prethodnih nedelja bili skoro prazni.

Dolaznost nije stopostotna, ali samo zato što se izlečenje od epidemije utvrđuje nakon analize uzoraka 3 uzastopne stolice, što postupak čini dugim - kaže Đorđevićeva.

Đorđevićeva napominje da su preduzete sve neophodne epidemiološke mere, ali da se rođendani i dalje slave u vrtićima gde dolazi do kontakata među decom.

Ipak, dodaje, slave se bez hrane i bez torte.

Deca piju samo sokove, a svećice duvaju na maketama torti, uglavnom od kartona – kaže Jasmina Anđelković Đorđević.

Podsetimo, u 5 od 10 vrtića Predškolske ustanove “Vukica Mitrović“ u Leskovcu proglašena je epidemija salmonele pre dvadesetak dana, a nekoliko deteta je čak i hospitolizovano.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPIDEMIJA SALMONELE: Obolela 106 deteta, bakterija otkrivena i u OŠ „Vasa Pelagić“, dezinfikovana Muzička škola

Izvor: juGmedia, 22.Nov.2016

LESKOVAC – Na osnovu epidemiološkog ispitivanja i analiza od početka epidemije 16. oktobra do danas  u Leskovcu je  registrovano 106 obolelih lica, od kojih je 1 kao kontakt, odrasla osoba iz porodice obolelog  deteta...Dezinfikovana je i muzička škola „Stanislav Binički“ jer ovaj mališan...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.