EPIDEMIJA SALMONELE: Obolela 106 deteta, bakterija otkrivena i u OŠ „Vasa Pelagić“, dezinfikovana Muzička škola

Izvor: juGmedia, 22.Nov.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPIDEMIJA SALMONELE: Obolela 106 deteta, bakterija otkrivena i u OŠ „Vasa Pelagić“, dezinfikovana Muzička škola

LESKOVAC – Na osnovu epidemiološkog ispitivanja i analiza od početka epidemije 16. oktobra do danas  u Leskovcu je  registrovano 106 obolelih lica, od kojih je 1 kao kontakt, odrasla osoba iz porodice obolelog  deteta.

Dezinfikovana je i muzička škola „Stanislav Binički“ jer ovaj mališan i u njoj pohađa časove, napominju u Zavodu za javno zdravlje

I dok je bakterija uglavnom „napadala“ decu iz vrtića juče je otkrivena i kod jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << mališana koji pohađa Osnovnu školu „Vasa Pelagić“ u ovom gradu, potvrđeno nam je u Zavodu za javno zdravlje.

Reč je o detetu koje je bilo u kontaktu sa svojim rođakom koji pohađa vrtić „Lane“. Mališan je kliconoša, nije oboleo od salmonele, a u toj školi smo sproveli sve potrebne mere i izvršena je dezinfekcija škole„, kaže nam epidemiolog Jadranka Krasić.

EPIDEMIJA JENJAVA

Ovo ocenjuju epidemiolozi iz Zavoda za javno zdravlje, ali i direktorka Predškolske ustanove Jasmina Anđelković Đorđević koja tvrdi da se deca vraćaju u vtriće.

Dolaznost nije stopostotna, ali to samo zato što se izlečenje od epidemije utvrđuje nakon analize uzoraka tri uzastopne stolice, što što postupak čini dugim„, kaže Đorđevićeva.

EPIDEMIJA JENJAVA?! Salmonela pronađena kod 75 mališana – vrtići poluprazni

Napominje da su preduzete sve neophodne epidemiološke mere, ali da se rođendani i dalje slave u vrtićima gde dolazi do kontakata među decom.

S druge strane, rođendani se u vrtićima slave bez hrane i bez torte. Deca piju samo sokove a svećice duvaju na maketama torti, uglavnom od kartona.

D. Marinković / M. Ivanović
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.