Od IPA fondova Leskovcu samo za razvoj turizma

Izvor: juGmedia, 20.Jul.2016, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od IPA fondova Leskovcu samo za razvoj turizma

LESKOVAC – Od 18 miliona evra koliko je Evropska unija odobrila za zajedničke projekte Srbije i Bugarske, Leskovac je dobio svega 170.000 i to za održivi turizam.

Iako je grad Leksovac konkurisao sa 4 projekta, od kojih su većina bili infrastukturni, novac je odobren za „gurmanske treninge“ koji su osmislili Privredna komora grada Leskovca i Visoka poslovna škola strukovnih studija.

Prema proceduri, preostalo je još da pre ugovaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << predstavnici programa provere kandidate i za investicione projekte posete mesta izgradnje posle čega bi u septembru počelo pregovaranje.

U lokalnoj samoupravi nam je rečeno da je gradska Agencija z alokalni ekonomski razvoj spremala 5 projekta od kojih je na kraju priložila samo  jedan.

Bugari su odustali u poslednjem trenutku zbog administrativnih problema koji su se pojavili„, objašnjavaju nam u lokalnoj samoupravi.

Pored ALER-a i Komore, projektom su konkurisali i Aktavis akademija i Centar za razvoj Jablaničkog okruga.

Interesantno je da takođe nije prošao nijedan projekta iz Vlasotinca, iako je ova opština konkurisala sa 4.

Kako se objašnjava, ovi projekti se finansiraju u tri „glavne prioritetne ose“, to su „održivi turizam“ sa 14, „mladi“ sa 11 i „životna sredina“ sa isto toliko projekata.

Gradovi i opštine sa juga Srbije uglavnom su učestvovali  sa idejama koje se tiču turizma i mladih, dok je Niška Banja jedina opština sa juga sa odobrenim projektom u oblasti zaštite životne sredine.

Među nosiocima odobrenih aktivnosti u oblasti turizma su niška opština Medijana, gradovi Pirot i Leskovac, Opština Surdulica, Turistička organizacija Niša i Grad Zaječar.

Kada je reč o oblasti mladih, nosioci su opštine Boljevac, Knjaževac, Dimitrovgrad, niška opština Crveni Krst, Grad Pirot i Univerzitet u Nišu.

Neke od ovih opština učestvuju i kao partneri na projektima u kojima su nosioci bugarske opštine.

Opis svih odobrenih projekata možete videti na sajtu IPA programa.

Dragan Marinković
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.