Izvor: JUGpress.com, 11.Dec.2023, 19:19

Obeležena godišnjica streljanja građana u Arapovoj dolini

LESKOVAC

Polaganjem venaca i komenorativnim skupom obeleženo je 82 godine od kada je u Arapovoj dolini 11. decembra 1941. godine streljano 310 Leskovčana, odnosno 293 Roma, 6 Jevreja i 11 Srba od strane nemačke okupatorske vojske. Na spomen obeležje vence su položili predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave, Narodnog muzeja Leskovac, Doma kulture Roma, SUBNORA i raznih udruženja. Aleksandra Stojanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koordinatorka za romska pitanja, naglašava da se obeležavanjem ovog datuma čuvaju žrtve od zaborava. Srećko Živković, direktor Doma kulture Roma kaže da nisu zaboravljene žrtve, te da je nemačkim okupacionim snagama ovaj zločin oprošten, ali da nije zaboravljen. Direktor Narodnog muzeja Leskovac Nebojša Dimitrijević podseća da se radi o odmazdi nemačkih okupacionih snaga.

„Odmazda je bila zbog događaja koji se desio u centru grada nekoliko dana pre toga, kada su dvojica partizana bila u gradu. Njih su prepoznali i pokušali da uhapse, došlo je do borbe i nekoliko nemačkih vojnika je tom prilikom ranjeno. Krv ovih ljudi utkana je u civilizacijski tok borbe protiv fašizma, najvećeg ideološkog neprijatelja slobode i demokratije.“ (kraj)IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.