Obeležena godišnjica oslobođenja od Turaka

Izvor: juGmedia, 23.Dec.2014, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica oslobođenja od Turaka

LESKOVAC – U porti crkve Svetog Nikole u Čukljeniku danas je obeležena 137. godišnjica oslobođenja leskovačkog kraja od Turaka.

Kraj spomenika Vladimiru Stojanoviću Radenkoviću, služen je pomen poginulim Srbima u jednoj od poslednjih bitaka tokom povlačenja Turaka posle gotovo petovekovnog ropstva.

„Odajući poštu Vlajku Radenkoviću odajemo poštu i svim hrabrim Srbima koji su dali >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << svoje živote braneći našu, srpsku, zemlju. U godini kada obeležavamo i stotu godišnjicu od početa Prvog svetskog rata, u kome je stradala polovina srpske muške populacije, želimo da verujemo da ćemo u budućnosti voditi samo ratove za ekonomski prosperitet i za nova radna mesta“, rekao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, koji je u ime Grada položio venac na spomenik Vlajku Radenkoviću.

Vence je položila i delegacija Udruženja potomaka ratnika kao i direktor Doma kulture u Vučju. Istoričar Dr Ivan Becić rekao je da ono što svakako ne smemo zaboraviti jeste da od januara 1878. godine u ovim krajevima više nije bilo Turaka i Arbanasa a Srbija je na Berlinskom kongresu, te godine, postala jedinstvena, nezavisna i međunarodno priznata država.

Na obeležavanju godišnjice oslobođenja od Turaka u Čukljeniku učenici Osnovne škole „Bora Stanković“ iz Vučja priredili su prigodan umetnički program.

(Kraj)bdi

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.