OGROMAN USPEH ZA NAŠU ZEMLJU: Britanci svrstali Beograd, Leskovac, Kragujevac, Zrenjanin i Suboticu u top 10 najprivlačnijih za investitore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 11:51

OGROMAN USPEH ZA NAŠU ZEMLJU: Britanci svrstali Beograd, Leskovac, Kragujevac, Zrenjanin i Suboticu u top 10 najprivlačnijih za investitore!

Značajno dostignuće

Beograd je zauzeo visoko sedmo mesto na listi evropskih gradova i regiona budućnosti za 2024. godinu magazina fDi, a Leskovac prvo mesto kao najprivlačniji mali grad za investitore!

Svoje mesto u različitim kategorijama zauzelo je čak šest mesta iz Srbije, pa su tako u pomenutoj publikaciji čuvenog britanskog Fajnenšel tajmsa visoke ocene dobili i Kragujevac, Šimanovci, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zrenjanin i Subotica.

- Poboljšanje investicione klime i privlačenje direktnih investicija su glavni prioriteti vlade od 2012, što rezultira time da Srbija postaje vodeća investiciona destinacija širom sveta - navodi se u tekstu fDi i dodaje da je u poslednjoj deceniji Srbija privukla 34 milijarde evra direktnih stranih investicija. Podvlači se da su mnoge strane kompanije prepoznale prednosti Srbije - izuzetan talenat i raspoloživost kvalifikovane radne snage, konkurentnost operativnih troškova, jaku podršku vlade u realizaciji investicija, atraktivne finansijske i nefinansijske podsticaje...

- Napor da se poboljša investiciona klima je stalno prisutan u svim sektorima srpske privrede. Najistaknutiji primeri su usluge e-uprave (elektronski sistem izdavanja dozvola, koji je Srbiju svrstao među prvih 10 zemalja širom sveta u ovoj oblasti), kontinuirane strateške investicije u javnu infrastrukturu - brza pruga Beograd-Budimpešta jedna od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom delu Evrope), unapređenje i usklađivanje zakona sa standardima EU. Takođe, Srbija ima izuzetan geografski položaj pošto se, kako je navedeno, nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, što je čini idealnom lokacijom za kompanije koje žele da posluju na tržištima oba regiona.

Britanski magazin kao značajne investitore koji su prisutni na ovom tržištu ističe "Majkrosoft", NCR, IBM, "Rivijan" i "Luksoft", a ističe i značaj ulaganja u nekretnine i razvoj, poput Beograda na vodi.

Beograd je, zahvaljujući bogatoj kulturnoj sceni, visokom standardu života i raznovrsnim obrazovnim mogućnostima, zauzeo sedmo mesto u kategoriji ljudski kapital i stil života, dok je po efikasnosti troškova na devetom. U kategoriji poslovno okruženje pripalo mu je osmo mesto, s obzirom na to da je poznat po povoljnom poslovnom okruženju, jednostavnim administrativnim procedurama i podršci stranim investitorima.

Leskovac je zauzeo prvo mesto kao najpovoljniji evropski mikrograd budućnosti po efikasnosti troškova, što ga čini izuzetno atraktivnim za investitore koji traže ekonomično poslovanje, a očekuje se da će, uz razvijanje infrastrukture i dodatna ulaganja, privući još investitora.

Kragujevac je u kategoriji srednjih gradova na osmom mestu po efikasnosti troškova zbog povoljnih troškova života i poslovanja, a ima bogatu industrijsku tradiciju i razvijenu industrijsku infrastrukturu, što ga čini atraktivnim za investiranje u proizvodnju i automobilsku industriju. Uskoro u Kragujevcu počinje i izgradnja Inovacionog distrikta, koji će uz Data centar doprineti da se velike IT i inovacione kompanije razvijaju i u tom gradu.

U kategoriji lokalnih samouprava Šimanovci su po efikasnosti troškova zauzeli četvrto, Zrenjanin peto, a Subotica šesto mesto, jer pružaju podršku i olakšice za investitore, kao i obučenu radnu snagu.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ovo veliko priznanje za Srbiju, da će nam to pomoći da nastavimo s rekordima u privlačenju direktnih stranih investicija u našu zemlju, ali da je to važno i za domaće investitore - naša mikro, mala i srednja preduzeća, porodične firme, koji će postajati sve konkurentniji.

Jasmina Radovanović

Leskovac razvio građevinsku i tekstilnu industriju

Jasmina Radovanović, vodeća savetnica za imovinu i investicije u Nacionalnoj alijansi za lokalni razvoj NALED, rekla je za Kurir televiziju da je interesantno da su čak četiri grada koja su se našla na ovoj listi članovi kluba BFC u okviru NALED - lokalne samouprave koje su prolaskom kroz program Sertifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima:

- Nije ni čudo što se Leskovac našao na ovoj listi s obzirom na to da je četvrti put resertifikovan i zaista je u visokom nivou ispunio ovaj kriterijum, preko 96 odsto. Iskoristili su pozitivna iskustva iz sertifikacije i otvorili se ka nekim industrijama koje su već bile razvijene - automobilskoj, građevinskoj, tekstilnoj - i tako privukli i neke investitore. Imali su i visokokvalifikovanu radnu snagu i to su maksimalno iskoristili.

Ona je istakla da je ovo rezultat višegodišnjeg timskog rada između kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), rekao je za Kurir televiziju da je ovo veliki uspeh jer je praćeno čak 350 evropskih gradova - od Glazgova i Londona do Barselone. Kao investitori su dominantne zemlje EU, međutim, u Srbiji, kako navodi, ima i puno investitora iz Kine i sa Bliskog istoka, što je rezultat vrlo stabilne makroekonomske politike.

- Leskovac je uspeo zbog toga što je imao kompletno opremljenu industrijsku zonu. U vrlo kratkom roku omugućavao je investitorima da imaju ne samo sve priključke za struju, gas, vodu i druge komunalne potrebe nego i dobre puteve za transport i logistiku - rekao je i dodao da je, sa druge strane, Beograd na listi pre svega zbog dostupnosti kvalitetne radne snage - specifičnih inženjera i IT stručnjaka, i jakog univerziteta.

Izvor: Srbija Danas/Kurir/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.