Izvor: Medijski istraživački centar, 03.Nov.2011, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O bezbednosti na radu po pravilima iz doba SFRJ

Najnovija povreda radnika na gradilištu u Leskovcu aktuelizovala je činjenicu da u Srbiji nema jedinstvenog sistema za registrovanje povreda na radu, niti ima zakona koji obavezuje radnika da ima polisu osiguranja na radnom mestu, dok su u nekim industrijama na snazi još uvek pravilnici o bezbednosti doneti u vreme bivše SFRJ.
Radnik na gradilištu fabrike 'Jura' u Leskovcu, pao je juče sa krova i hitno je prebačen u niški Klinički centar zbog povrede glave.
Radnik beogradskog građevinskog preduzeća 'Armont' zadobio je teške povrede nakon pada sa visine od osam metara.
U Analitičkom izveštaju Evropske komisije o napredovanju Srbije navodi se da je Centralni zakon u oblasti zdravlja i bezbednosti na radu Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu iz 2005. koji nije u potpunosti u skladu sa evropskom regulativom. Srbija je usvojla jedan deo standarda u oblasti zaštite na radu koja se odnose na ličnu zaštitnu opremu, upravljanje tovarom, rad na skelama, izloženost hemijskim supstancama i azbestu i procedure za upravljanje rizikom.
Međutim, neki pravilnici o bezbednosti su stari najmanje 20 godina. Paralelno postojanje starih pravilnika i novog zakona otvara pitanje o doslednosti primenjenih zakona i usaglašenosti određenih odredbi sa pravnim tekovinama EU, objavio je EUractiv.
U Izveštaju se podseća da je Vlada Srbije pre dve godine usvojila Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu 2009-2012 čiji je cilj da unapredi i sačuva zdravlje radno aktivnog stanovništva tako što će unaprediti uslove na radu i sprečiti i svesti na minimum povrede na poslu i profesionalna oboljenja.
Broj povreda na radu je proteklih godina padao 10-15% godišnje. Međutim, Srbija i dalje treba da se uskladi sa evropskom praskom u oblasti obaveznog osiguranja radnika protiv povreda na radu i profesionalnih bolesti.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.