Izvor: JUGpress.com, 22.Nov.2019, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Prelasku mladih iz sveta obrazovanja u svet biznisa

LESKOVAC

Evropski pokret u Srbiji, grad Leskovac  i opštine Lebane, Bojnik, Medvedja i Vlasotince, u saradnji sa  Privrednom komorom  i uz podršku države Srbije i Vlade Švajcarske, sprovodi projekat ”Aktivator”, koji se bavi stvaranjem održivog, konkurentnog i delotvornog  lokalnog okruženja, u procesu prelaska mladih iz sveta obrazovanja, u svet rada i biznisa.

”Multisektorsko partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za mlade”, poslednji je u nizu projekata koji EPUS – Evropski pokret u Srbiji, realizuje u Leskovcu. On razvija i promoviše  inovativni model preduzetničke podrške zapošljavanju mladih u Jablaničkom okrugu.

” Taj model se dokazao i verifikovao više puta u praksi. Doživeli smo i to da bude uvršten u dobre prakse na nacionalnom nivou, tako da smo prošlog ponedeljka učestvovali na Sajmu dobre prakse- ”Dijalog za mlade”, u Beogradu. To je još jedna potvrda da radimo pravu stvar, a posebno mi je drago, da nešto, proglašeno za najbolje, dolazi s juga Srbije, koji važi za krajnje nerazvijeno područje, ističe generalni sekretar EPUS-a, Suzana Dimitrijević.

U projektu učestvuje 45-oro mladih iz Leskovca i četiri opštine sa teritorije okruga: Lebana, Medvedje, Bojnika i Vlasotinca. U ovoj fazi, eksperti EPUS-a, prenose informacije budućim mentorima, menadžerima i učesnicima na radionicama.To su profesori srednjih tehničkih škola iz pomenutih lokalnih samouprava.

” Direktori škola su budući menadžeri implementacije tog modela, a prosvetni radnici mentori i radioničari. Pokazalo se da su nastavnici oni koji najbolje razumeju mlade i najproduktivnije rade sa njima.  Već smo pri kraju projekta, a današnji sastanak poslužiće upoznavanju sa dostignućima  projektova nog modela.

Ovim projektom se, zapravo, osigurava održivost modela, što znači da podrška mladim budućim preduzetnicima  ili praktikantima, neće trajati samo tokom projekta, već će biti kontinuirana. Uključile su se lokalne samouprave, koje ovaj model podrške, ugradjuju u svoja planska i razvojna dokumenta i obezbedjuju sredstva za tu namenu.

 Potpuna je novina da ideja potekla iz civilnog sektora, praktično dobije institucionalnu potporu.                  Da se radi o dobroj praksi, potvrdjuju i povratne informacije iz proteklih sedam godina.

–           Počeli smo sa 2o posto uspešnosti, da bi ona,u pretposlednjem projektu dostigla 7o%.To znači da od stotinu mladih, koji prodju naše programe, 7o-oro   otpočne sopstveni posao, ili se zaposli, sa ponosom kaže Suzana Dimitrijević.

Početni korak je i najteži. Kroz ovaj model, oni dobijaju podršku privatnog, civilnog i javnog sektora i ta logistika je mladima najvažnija, jer im je neophodno da povrate veru u sebe.

–          Oni su prilično obeshrabreni situacijom u našem društvu, tako da na preduzetničkoj obuci ,          najviše radimo na samopouzdanju, bilo da će otpočeti svoj biznis ili se, kroz stručnu praksu, pripremaju za zapošljavanje kod drugog poslodavca. Ono što ovaj model čini posebnim jeste mentorska podrška ”jedan na jedan”. Svaki mladi čovek ima mentora koji radi samo sa njim, na njegovim idejama, dilemama, nedoumicama i planovima.

To se, kaže Dimitrijevićeva, pokazalo kao ”prava stvar”. Već nekoliko ciklusa, EPUS okuplja tim mentora sa lokala,vrlo iskusnih  i punih znanja.

–          Ima medju njima penzionera, preduzetnika i nekadašnjih rukovodilaca. Ono što je fantastično, jeste to  što smo uspeli da spojimo  dve kategorije, koje su praktično na marginama društva: mlade koji još uvek nisu našli sebe u poslovnom  svetu i stare, već otpisane, uz uvreženo mišljenje da su završili sa karijem i poslom. Zapravo, upravo oni su jedan ogroman resurs, koji smo otkrili.

Direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović smatra da se radi o vrlo dobrom modelu , koji su prepoznale mnoge relevantne institucije:

” Moram da kažem da ga je prepoznala i Vlada Švajcarske i izdvojila 25 hiljada franaka za njegovu realizaciju, a lokalne samouprave su participirale sa po 3.5oo švajcarskih franaka. Komora se uključila kao spona izmedju EPUS-a i gradova i opština koje pokriva.

Trebalo je, kaže Jović, najpre prepoznati prepreke u bržem razvoju preduzetništva mladih, a potom pronaći model za njihovo prevazilaženje.

“Mladi se ustručavaju da  krenu u sopstveni posao, mučeni brojnim nedoumicama i dilemama: kako, kuda, šta početi, s čim pokrenuti biznis, kome plasirati robu, kako naplatiti i mnoge druge. Kroz ovakve projekte, oni dobijaju odgovor na sva pitanja, ali se uveravaju u to da iza njih, ipak, neko stoji.

Nenad Jovanović,predstavnik opštine Lebane , iako ističe da lokalna samouprava čini značajne napore u stvaranju boljeg ambijenta za život mladih, nema kapacitete da se posveti pojedincu i isprati njegove ideje i ambicije. Projekat ”Aktivator” to obezbedjuje, pa  se Lebane  rado priključilo timu, jer je dobra saradnja sa EPUS-om, potvrdjena ranijih godina.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.