Novi teror u „Juri“: Radnica pozitivna na koronu, svi moraju da dođu na posao

Izvor: Luftika.rs, 05.Apr.2020, 14:31

Novi teror u „Juri“: Radnica pozitivna na koronu, svi moraju da dođu na posao

Jedna radnica korejske kompanije „Jura“ u Leskovcu obolela je od virusa korone i rezultati testiranja pokazali su da je ona pozitivna, potvrđeno je u Kriznom štabu grada Leskovca.
Kako prenosi Jugmedia, komandant ovog štaba i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je o tome obavestio Štab za vanredne situacije Vlade Srbije, a Zavod za javno zdravlje Leskovac doneo je danas preporuku za hitan prekid rada ili obavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << minimuma procesa rada u pogonima Jure koja ovih dana radi smanjenim kapacitetom.
Šest radnika, kako se navodi u ovom dokumentu, već ima simptome bolesti, a četrdesetak je izolovano zbog kontakata sa radnicom kod koje je utvrđena korona i sklonjeno u samoizolaciju na 28 dana.
Radnici „Jure“ u Leskovcu od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji konstantno upozoravaju na loše uslove rada, pre svega na to da su u toku radnog procesa jedan od drugog udaljeni manje od pola metra. Mnogi od njih su se takođe žalili da rade bez rukavica, a u ranijem periodu i bez maske, javlja „Jugmedia“.
Inače, kako piše Blic, „Jura“ je naredila svim radnicima, a ima ih oko 2.500, da se u ponedeljak jave normalno na posao.
Podsetimo, Jura je u vlasništvu investitora iz Južne Koreje, a radnici su već godinama izloženi torturi i omalovažavanju. U smenama u Juri moraju da nose pelene.
Kada su mu predstavljeni slučajevi zlostavljanja, Aleksandar Vučić je, tada još kao premijer, rekao: „To je ta užasna fabrika o kojoj svi pričaju u Srbiji, ja sam ponosan kako ta fabrika izgleda“.
Jura je od države dobila 25 miliona evra subvencija i besplatno zemljište.
Jura, čiji je dolazak bio projekat nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića, u Srbiji posluje od 2010. Jura je tada došla u pogone tada propale fabrike Zastava elektro u Rači, koju je inače bio privatizovao Ranko Dejanović, muž funkcionerke SPS-a Slavice Đukić Dejanović.
Potresne priče srpskih radnica o otkazu zbog gladi

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemiolozi leskovačkoj "Juri" preporučili obustavu ili redukciju rada, niški pogon zove radnike na posao

Izvor: JužneVesti.com, 05.Apr.2020

Jedna radnica leskovačke "Jure" bila je pozitivna na koronu, pa je tamošnji Zavod za javno zdravlje ovoj fabrici preporučio potpunu obustavu rada ili rad od maksimum 50 radnika na 5.000 kvadrata. U isto vreme, zaposleni u niškoj "Juri", negoduju i kažu da im ovog vikenda stižu pozivi da se u ponedeljak...

Nastavak na JužneVesti.com...

Kod radnice „Jure“ potvrđeno prisustvo virusa korona: Zatvaranje fabrike ili minimum rada!?

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2020

Još osmoro radnika ima simptome bolesti, a 44 zaposlena su u samoizolaciji Leskovac – Kod jedne od radnica južnokorejske korporacije „Jura“ laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa korona, pa je zbog toga Gradski štab za vanredne situacije, po preporuci epidemiologa,...

Nastavak na Večernje novosti...

Ubrzo posle sednice Štaba za vanredne situacije rukovodstvo Jure odlučilo da radnici ne dolaze sutra

Izvor: JUGpress.com, 05.Apr.2020

LESKOVAC..Južnokorejska kompanija Jura koja u Leskovcu zapošljava oko 2800 radnika sutra neće pokrenuti svoje pogone, objavljeno je na sajtu grada , ubrzo posle sednice Štaba za vanredne situacije grada ...“Nakon odgovora Vlade Republike Srbije na upućene dopise iz Kabineta gradonačelnika Leskovca...

Nastavak na JUGpress.com...

Nakon apela javnosti i vlasti, u Juri proizvodnja u samo jednom postrojenju

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2020

Umesto oko 2.800 radnika, koliko radi u tri pogona južnokorejske fabrike Jura u Leskovcu, u ponedeljak će posle kratke pauze proizvodnja biti pokrenuta samo u jednom postrojenju sa oko 200 radnika...Ta odluka doneta je nakon saznanja da je jedna radnica pozitivna na virus korona i posle apela javnosti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.