Kod radnice „Jure“ potvrđeno prisustvo virusa korona: Zatvaranje fabrike ili minimum rada!?

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2020, 16:50

Kod radnice „Jure“ potvrđeno prisustvo virusa korona: Zatvaranje fabrike ili minimum rada!?

Još osmoro radnika ima simptome bolesti, a 44 zaposlena su u samoizolaciji Leskovac – Kod jedne od radnica južnokorejske korporacije „Jura“ laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa korona, pa je zbog toga Gradski štab za vanredne situacije, po preporuci epidemiologa, na sednici koja je održana u nedelju, od poslovodstva ove firme zatražio da odsustvo radnika sa posla bude produženo i narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 14 dana. Većina od oko 2.750 radnika „Jure“ minule nedelje bila je na plaćenom odsustvu, u iznosu od 65 odsto od pune zarade, ali je trebalo da se svi zaposleni vrate na posao od ponedeljka.Epidemiolozi su, u međuvremenu, preporučili „hitan prekid rada ili obavljanje minimuma procesa rada“ u ovoj fabrici. U preporuci se navodi da je poslovodstvo već obavešteno da ima dve zaposlene koje su prvi bliski kontakt sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena korona, da su i one razvile simptome bolesti i da su, u vreme rada, predstavljale izvor infekcije za ostale zaposlene. Epidemiološkim istraživanjem je ustanovljeno da još šest radnika „Jure“ ima simptome virusa korona zbog čega su još 44 osobe stavljene u samoizolaciju od 28 dana. Sve su to razlozi zbog kojih je preporučeno zatvaranje fabrike ili rad sa maksimalno 50 radnika po proizvodnoj hali od 5.000 metara kvadratnih. U preporuci se još navodi da će u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije fabrici biti naložen hitan prekid rada. Proces proizvodnje u „Juri“ je takav da su zaposleni na radnom mestu udaljeni jedni od drugih na manje od pola metra, pa je rizik od širenja zaraze, u halama sa velikim brojem radnika, zaista veliki. Sa poslovodstvom „Jure“ u Leskovcu nismo uspeli da stupimo u kontakt, pa je ostalo nejasno na koji način će buduće odsustvo zaposlenih sa posla biti pravno regulisano i hoće li im za to vreme biti isplaćena zarada. RASTE BROJ ZARAŽENIHU Jablaničkom okrugu prisustvo virusa laboratorijski je potvrđeno kod 32 osobe. U Leskovcu je registrovano 29 slučajeva, u Vlasotincu dva, a u Bojniku jedan. Među zaraženima je deset zdravstvenih radnika. Od ukupno broja obolelih na bolničkom lečenju je 26 pacijenata, a od početka epidemije, zbog teže kliničke slike, 14 je transportovano u niški Klinički centar. Na Infektivnom i Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu trenutno su hospitalizovana 32 pacijenta koji su zaraženi ili se sumnja da su zaraženi ovim virusom.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Novo produženje, radnici Fijata na plaćenom odsustvu do 20. aprila

Izvor: Kamatica.com, 06.Apr.2020, 00:02

Zbog situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa, radnicima Fijat Krajsler automobili Srbija je produženo plaćeno odsustvo do 17. aprila, a za to vreme primaće 65 odsto zarade, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu fabrike u Kragujevcu..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.