Ninošević: Godina ispunjenja izložbama, radionicama, projektima, areheološkim iskopavanjima…

Izvor: juGmedia, 10.Maj.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ninošević: Godina ispunjenja izložbama, radionicama, projektima, areheološkim iskopavanjima…

Sedamdeset godina postojanja i rada i Dan kada je osnovan Narodni muzej u Leskovcu, bila je prilika da se danas govori o onome šta ova renomirana kulturna ustanova znači za grad na Veternici, ali i šta su sve zaposleni radili u 2017. godini.

O tome je pred Leskovčanima posle izložbe „Ratni put Moravske divizije“ i pred gradskim rukovodstvom i gostima iz Ministarstva kulture, govorila direktorka Mira Ninošević, a kroz celu priču, u kojoj je predstavljen i najnoviji >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << zbornik, proveo je predsednik Upravnog odbora muzeja docent dr Dejan Antić.

Narodni muzej u Leskovcu imao je godinu izuzetnih aktivnosti na svim poljima iz njegove profesionalne nadležnosti i dao je poseban doprinos unapređenju i razvijanju muzejske delatnosti u Srbiji, ali i promovisanju kulturne baštine juga Srbije“, ocenila je Ninoševićeva.

Ninoševićeva je na tri gusto kucane strane izložila sve prošlogodišnje aktivnsoti. Iz toga proizilazi da je u 2017. godini održano 13 tematskih likovnih radionica, 3 muzejske izložbe, 2 gostujuće muzejske izložbe, izložba o 130 godina crkvenog hora „Branko“, 6 likovnih izložbi za decu i 4 kataloga i monografija.

Što se projekata tiče, navela je Balkansku mrežu muzeja, manifestaciju „Muzeji Srbije 10“, Noć istraživača, Muzej na otvorenom, zatim 5 radionica namenjenih deci ali i njihovim majkama i bakama, jednu inkluzivnu radionicu i projekat Dečji muzeon.

Govorila je i opsežnim arheološkim istraživanjima, o konzervacijama, o obogaćivanju muzejske zbirke i uspešnoj saradnji sa medijima.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nije krio zadovljstvo zbog uspeha leskovačkog muzeja.

Ova ustanova ostvaruje niz zapaženih aktivnosti koje služe na ponos muzeju, ali i na ponos našem gradu. Suguran sam da postavlja standarde svim muzejima u našem regionu“, istako je Cvetanović i kazao da će Narodni muzej Leskovca biti predložen za Oktobrasku nagradu Leskovca.

Obratila se i savetnica u Ministarstvu kulture Vlade Srbije Olivera Marković.

Smatram da je Narodni muzej svojom delatnošću na kulturno-obrazovnom planu, aktivnostima i rezultatima zaslužio jedan ovakav tretman kao svojevrsno priznanje koje ga stavlja u red veoma važnih  instititucija našeg grada, regiona i Srbije“, zaključio je Dejan Antić.

U nastavku svečanosti istoričar Ivan Becić predstavio je poslednje izdanje muzejskog zbornika.

Predstavljena je i foto-monografija o ratnoj Moravskoj diviziji i njenom učešću u Prvom ratu.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.