Nije mrtav borac koji je umro, mrtav je onaj koji je zaboravljen

Izvor: KMnovine.com, 10.Jan.2020, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije mrtav borac koji je umro, mrtav je onaj koji je zaboravljen

Uz zvuke vojničke trube, posle 20 godina od završetka rata na Kosovu i Metohiji, koji je i poslednji rat nametnut Srbiji posle tokom raspada Jugoslavije, otkriven je prvi spomenik palim ratnicima.


   
Foto: Jugmedia    











Porodice poginulih, podignute glave i sa tugom u srcima, položile su crvene ruže gledajući u imena svojih najbližih ispisanim na danas >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << otkrivenom spomeniku palim borcima u Leskovcu, dok su okupljeni brisali suze zbog potresnog prizora očeva, majki, žena, braće, sestara i dece.

Imena 71 učesnika u ratovima u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji od 1991. do 1999. godine uklesana su na spomen-česmi, autora Bojana Konstantinovića iz Leskovca.


   
Foto: Jugmedia    

“Nije mrtav borac koji je umro, mrtav je onaj koji je zaboravljen. Mi ovom prilikom poručujemo nismo ih zaboravili, neka im je večna slava i hvala”, rekao je u ime svih palih boraca i porodica nastradalih Slobodan Milenković, dodajući da su se za ovaj dan borili 20 godina.

Sveštenik Marko Adamović kazao je da smo danas bili svedoci toga da naše stradale ne zaboravljamo, već da se molimo za njih posle 20 godina dok nas oni odozgo sa neba gledaju.


   
Foto: Jugmedia    


“Naši su ponos i dika jer su život dali za našu slobodu, za svoju zemlju, veru… Zato smo mi ponosni danas i hrabro stojimo pred ovim spomenikom gledajući imena svakog ponaosob”, poručio je Adamović.

Inicijativu podizanja spomenika podržao je grad Leskovac koji je iz kase grada izdvojio 406.614 dinara, po odluci Gradskog veća i Skupštine grada Leskovca.

Prvi čovek grada Goran Cvetanović koji je pisustvovao današnjem otkrivanju ove spomen-česme istakao je da za njega to što je danas stajao pred ovaj spomenik i pred porodicama, istorijom i Srbijom za koju su se naši sunarodnici borili, više od časti.

“To je obaveza da prema njima uvek osećamo dug, nenaplativ i večan i možda reči i spomenici ne mogu u potpunosti da sačuvaju uspomene na pale borce i na žrtvu njihovih najbližih, ali su način da se od zaborava otrgne njihova hrabrost i ljubav prema svojoj zemlji, pokloniti se ovde posle 20 godina kao njihov saborac tada a danas kao gradonačelnik je najveća moguća čast”, kazao je gradonačelnik.


POGLEDAJTE VIDEO:



Cvetanović je naglasio i da se danas odaje počast kamenom kao medijumom, spomenikom kao saučesnikom prošlih vremena i podsetnikom da ne odustajemo od najvažnije borbe, a to je dostojanstvo i jedinstvo našeg naroda.

“Ima smrti nema umiranja, pokolenja ih se neće stideti, pretke nisu obrukali, neka im je večna slava i hvala im”, rekao je on.



   
Foto: Jugmedia    

Ime spomenika nosi naziv “Prekinuta nit života” i simbolizuje stradanje onih koji su za naš mir, odbranu suvereniteta i integriteta dali ono najvrednije, svoje živote, piše Jugmedia⇗.



PROČITAJTE JOŠ:
Zoran Vlašković: U četiri grada Srbije - Kosovskoj Mitrovici, Beogradu, Nišu i Negotinu, murali u čast herojima sa Košara - KM NovinePoginuli vojnici na karauli Košare, na srpskoalbanskoj granici u 78 dnevnom NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, i godinu dana ranije, još uvek nemaju zajednički spomenik, koji zaslužuju poodavno. Murali priznanje od naroda i saboraca Ipak, pojedini gradovi se herojima sa Košara odužuju davanjem ulica u nekim opštinama ali, ono što je posebno zaslužno, heroji sa Košara su dobili murale u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu, Negotinu i Nišu.



PROČITAJTE JOŠ:
Albert Andiev: Ne postoje ''heroji sa Košara''. Zašto? - KM NovineDobrovoljac Andrej Andijev, koji je iz Osetije došao na Kosovo i metohiju da se na srpskoj strani bori protiv šiptarskih terorista okom NATO agresije, pozvao je na očuvanje jedinstva među boracima. "Nikada mi ne bi palo na pamet da zbog delovanja moje grupe u području Paštrika, a nema ni jednog kritičnog dela tokom odbrane Srbije u kome nisam učestvovao sa svojim borcima, nazivam moje saborce herojima sa paštrika.



POGLEDAJTE VIDEO:
KM intervju: Albert Andijev - Srbi su simbol prkosa, ne odustajem od vas!




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.