Na Balkanskoj smotri mladih strip autora oboren rekord

Izvor: JUGpress.com, 27.Jun.2016, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Balkanskoj smotri mladih strip autora oboren rekord

LESKOVAC

Balkanska smotra mladih strip autora, osamnaesta po redu, i ove godine je poboljšala rekord. Učestvovalo je rekordnih 2326 učesnika iz 42 zemlje sveta, iz Evrope, Afrike, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike, a prisustvovalo je 90 gostiju iz čitave Evrope.

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca Marija Jovanović otvarajući smotru istakla je značaj koji ova smotra ima za naš grad, o čemu najbolje svedoči podatak o broju mladih autora koji učestvuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
“Najstarija i najmasovnija manifestacija stripa u regionu je kruna zalaganja i talenta predstavnika Leskovačke škole stripa, koja je uspela da naš grad pozicionira visoko na strip mapi sveta. Kroz bogatstvo talenata koje ima, naš grad se odlično predstavlja u svetu, ali nam je podjednako važno što uspevamo da svet dovedemo kod nas, upravo zahvaljujući ovakvim manifestacijama. Zato ćemo nastaviti da ulažemo značajna sredstva u kulturne sadržaje koji predstavljaju ponos našeg grada i našu najbolju promociju. Posetiocima želim da uživaju u svim sadržajima ovogodišnje Balkanske smotre, a da se naredne godine okupimo ovde sa još jednim oborneim rekordom po broju učesnika.”

Tokom smotre u galeriji Narodnog muzeja održana je i izložba “Savremeni turski strip”, gde je predstavljeno deset najeminentnijih savremenih turskih strip autora koje je selektovao Dervim Kurter iz Istambula, koji je rekao da je veoma srećan što je u Leskovcu.

“I vi i mi imamo sjajne autore, koji se do sada međusobno nisu poznavali. Ovo je samo prvi korak ka našem bližem i boljem upoznavanju. Hvala vam puno na gostoprimstvu i što ste omogućili da se savremeni turski strip ovde predstavi.”

Ovo je bilo i prvo predstavljanje turskog stripa na Balkanu.

Marko Stojanović u ime organizatora izrazio je zadovoljstvo brojem učesnika i gostiju i istakao kao kuriozitet ovogodišnje manifestacije što je imala i gosta iz Brazila.

“Do sada smo imali učesnike iz Latinske Amerike, a ovo je prvi put da neko i lično prisustvuje iz tog dela sveta. Naši utisci, kao organizatora, direktno proističu iz utisaka naših gostiju, a oni su svi otišli kućama izuzetno zadovoljni, bez obzira da li se u te kuće iz kojih su pošli put Leskovca u Skoplju, Ljubljani, Plovdivu, Briselu, Rimu, Parizu lli čak Belamu u Brazilu. Ta zahvalnost koju oni pružaju Leskovačkoj školi stripa i Leskovcu što im je, prema njihovim rečima, pružio nešto toliko jedinstveno i pouzitivno kao što je Balkanska smotra mladih stripa autora je ono što će nas naterati na to da se svojski potrudimo da i naredne godine organizujemo festival…”
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.