Modernizacija komorskog sistema, članarina obavezna

Izvor: juGmedia, 19.Mar.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija komorskog sistema, članarina obavezna

LESKOVAC – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je postojeći komorski sistem u Srbiji neodrživ i da ga treba što pre promeniti i prilagoditi potrebama privrede, po ugledu na austrijski model koji podrazumeva obavezno članstvo.

On je u Leskovcu na sastanku sa predsednicima 19 regionalnih privrednih komora na kome je razgovarano >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << o modernizaciji komorskog sistema, kazao da sistem komora koji ima Srbija ne postoji nigde u svetu i da kao takav nije funkcionalan.

„Komorski sistem treba da bude servis privrede, a u PKS-u smatraju da je austrijski model najpovoljniji za Srbiju“, kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, komorski sistem Austrije podrazumeva obavezno članstvo svih privrednih subjekata, a članarine su oslobođeni oni koji slabije posluju.

On je dodao da očekuje da novi zakon o komorama bude usvojen do kraja leta, a da u primeni bude od 1. januara iduće godine.

Čadež je najavio da će se promena komorskog sistema u Srbiji odvijati u dve paralelne faze, precizirajući da će tokom prve faze biti doneti novi zakoni o komorama, dok druga faza predviđa uspostavljanje novog modela saradnje – republičke komore sa regionalnim.

„Cilj novog modela je uspostavljanje jedinstvenog mehanizma upravljanja, kontrole, definisanja usluga i sprovođenje tih usluga. Dakle sve ono gde možemo jedni drugima da pomognemo“, kazao je Čadež.

Komorski sistem Srbije sada čini 20 nezavisnih, međusobno nekoordinisanih komora.

U radnoj grupi koja priprema modernizaciju komorskog sistema u Srbiji su predstavnici Privredne komore Srbije i regionalnih privrednih komora, zatim Privredne komore Austrije, Delegacije nemačke privrede u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Izvor: BETA
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.