Mira Ninoševič i Veroljub Trajković kustosi godine

Izvor: juGmedia, 30.Jun.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mira Ninoševič i Veroljub Trajković kustosi godine

LESKOVAC – Istoričari Narodnog muzeja Mira Ninošević i Veroljub Trajković dobitnici su nagrade kustosa godine za 2014. godinu koju dodeljuje Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja sa sedištem u Parizu.

Oni su ovo značajno priznanje dobili na predlog muzeja iz Kraljeva i Niša i Instituta za savremenu istoriju, za realizaciju rada i prikazane postavke «Zlatno doba Leskovca 1918-1941. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << «.

»Moja koleginica i ja prvi smo dobitnici priznanja kustosa godine izvan Beograda i Novog Sada«, kaže Trajković, koji ne krije zadovoljstvo zbog ovog vrednog priznanja.

»Nagradu shvatam kao priznanje za svoj minuli rad, za godine provedene u ovom poslu«, dodaje.

Mira Ninošević kaže da je srećna što u Srbiji, ipak, neko ceni rad i da je priznanje dodatni izazov za naredne postavke.

»Drago mi je što je izložba Zlatno doba Leskovca pokrenula i mnoge teme i nova pitanja o tom periodu, a posebno mi je zadovoljstvo što smo od beogradskih kolega dobili pohvale i što će ova postavka gostovati u Sloveniji, na poziv naših kolega«, ističe Ninoševićeva i dodadje da je period između dva rata njena omiljena tema.

Tim koji pobeđuje se ne menja, pa tako ovo dvoje istoričara i muzejskih savetnika priprema novu izložbu o Prvom svetskom ratu i bugarskoj okupaciji juga Srbije. Planira se i izrada monografije i održavanje velikog naučnog skupa na tu temu.

Inače, nedavno otvorena nova stalna postvaka u Narodnom muzeju, čiju su autori takođe i Mira Ninošević i Veroljub Trajković, dobila je drugu nagradu na Salonu arhitekture na osnovu načina izlaganja eksponata kao arhitektonsko-građevinski projekat.

(Kraj) mil
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.