Izvor: JUGpress.com, 21.Apr.2021, 18:15

Ministar prosvete Branko Ružić u Leskovcu

LESKOVAC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sa svojim saradnicima boravio je u Leskovcu.

On je najpre sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem u sedištu Akademije strukovnih studija Južna Srbija prisustvovao potpisivanju ugovora o dualnom modelu studija na Odseku za poslovne studije u Leskovcu sa privrednicima iz Leskovca, Niša, Aleksinca, Palića i Vlasotinca. Dualni model realizacije nastave je novina u visokom obrazovanju i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uvodi se sa ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja i sticanja savremenih kompetencija, odnosno sa ciljem sublimacije znanja, veština, sposobnosti i stavova putem učenja kroz rad.

Ministar Ružić je tim povodom rekao da je u prethodnom peridu bilo dosta ulaganja i investicija u Leskovcu, kako na nivou osnovnih i srednjih škola, tako i Doma učenika.

„Velika je sreća to što su Vlada Republike Srbije i državni vrh doprineli da imamo sve više i više novih investitora, novih kompanija, novih fabrika, sada već tehničko-tehnološki mnogo razvijenijih nego što je to bio slučaj pre sedam ili osam godina, a do danas smo svedoci da je srednjoškolsko dualno obrazovanje prešlo preko 10.000 učenika u saradnji sa preko 800 kompanija. To je dobar i veoma značaj pokazatelj, pa se, sledstveno tome, sa tim modelom prešlo i na visoki nivo obrazovanja i učenja kroz rad. Integralni deo tog studijskog programa po dualnom modelu studija predstavlja jedan organizovan proces tokom kojeg studenti uz prisustvo njihovih mentora praktično primenjuju stečeno znanje u praksi u nekoj od kompanija.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je u svom obraćanju rekao da je Grad Leskovac ponosan što je Akademija među prvima prepoznala značaj dualnog modela obrazovanja i što će od sledeće školske godine početi sa realizacijom dualnog modula na Odseku za poslovne studije Leskovac, najpre na studijskom programu Menadžment tehnologije hrane i gastronomije, a zatim i na ostalim studijskim programima.

„Na taj način će studenti koji se opredele za ovaj način studiranja učiti teoriju na Odseku, a praktične veštine će sticati kod velikog broja poslodavaca sa kojima će ugovor danas biti potpisan. Od ovakvog vida obrazovanja benefite ima i kompanija, i pojedinci, ali i lokalna samouprava.“

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje, smatra da Srbija postaje zemlja ozbiljnih partnera koji dolaze i koji prepoznaju Republiku Srbiju kao partnera, kao državu u koju mogu da dođu i da posluju.

„Plaforma dualnog obrazovanja je ona koja za budućnost razvija kreativnost, inovativnost, kritičko mišljenje, timski duh, analitičnost, sve ono što naši studenti očekuju od nas, sve ono što su naši studenti oduvek zaslužili da imaju u sistemu obrazovanja. Danas je Srbija po prvi put u prilici da pokaže da ekonomski razvoj upravo zavisi od sistema obrazovanja, da obrazovanje jeste stub razvoja svake privrede. Ako živimo u vremenu gde je najvažnije reći da brzina transfera znanja jeste suština tako mladim ljudima, da omogućimo da to znanje veštine i stavove steknu, odnosno kompetencije, ovo je, sigurna sam pravi put.“

Sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola

Ministar Branko Ružić je održao i sastanak sa direktorima leskovačkih osnovnih i srednjih škola na kome mu je najpre prikazan video klip o ulaganjima lokalne samouprave u školstvo. Tom prilikom je gradonačelnik Cvetanović naznačio da je jedini ispravan i siguran put razvoja svakog društva, svake države kroz kvalitetno i svima dostupno obrazovanje koje učenike priprema za budućnost, i dodao da su izdvajanja za oblast obrazovanja i vaspitanja iz budžeta grada svake godine sve veća, uz punu posvećenost modernizaciji uslova školovanja, te da je ponosan na to što nijednu školu, bilo da je u pitanju grad ili neko okolno mesto, lokalna samouprava nije zaobišla kada je u pitanju obnova ili renoviranje.

Ministar Branko Ružić je ocenio da je prikazani film veoma simboličan i jasan, jer pokazuje koliko jedna sinergija ozbiljnog gradonačelnika i njegovog tima sa vaspitno-obrazovnim institucijama je neverovatno značajna kako bismo došli do boljitka i benefita za sve one koji učestvuju u tom procesu.

„Zahvalio bih svim vaspitno-obrazovnim radnicima što su se u prethodnih godinu dana odgovorno ponašali u vanrednim okolnostima, jer su oni organizatori vaspitno-obrazovnog rada i pokazali su visok stepen organizovanosti. Takođe, zahvalio bih i vannastavnom osoblju, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima, a posebno deci, učenicima koji su takođe pokazali veliku odgovornost, ali i roditeljima koji su pokazali izuzetno razumevanje.“

Ružić je govorio o planovima vezanim za onjlajn nastavu kao I organizovanje upisa u škole .

Posebno je istakao značaj digitalizacije procesa upisa u srednje škole koji, kako je rekao, znači značajno skraćenje procedure na jedna , umesto dosadašnjih sedam koraka.

Na pitanje novinarke JUGpressa kako da roditelji koji nemanju kompjutere, laptopove i slično, a i nisu informatički pismeni, upišu svoju decu u neku školu ministar Branko Ružić je odgovorio da je to vrlo lako.

“Doći će u tu školu i sve ono što bi mogli da urade mnogo lakše, uradiće na tom mestu. Ovo nije ideja da se nekome suspenduje neko pravo na upis, ovde samo govorimo o jednom dominantnom broju onih koji jesu i digitalno opismenjeni i koriste ta sredstva, te samo želimo da olakšamo i ubrzamo taj proces.“

Komentarišući probleme koje učenici imaju sa praćenjem onlajn nastave, ministar Ružić je rekao da, što se tiče interneta, preko 85% škola je pokriveno vaj-fajem.

„U porodicama je veći problem, ako imaju dvoje ili troje dece koja pohađaju onlajn nastavu, a imaju jedan ili nijedan kompjuter. Rešenje je u sadržajima koji su nasnimavani zahvaljujući školskim upravama i nastavnicima i emitovanje tih sadržaja na javnom servisu. To nije pomoćno sredstvo, nego i izvor prenošenja sadržaja i sticaja znanja. U onim situacijama gde i nastavnici nemaju privatno računar ili laptop, od početka im je omogućeno da koriste na revers te uređaje ili da dođu u školu i održe onlajn nastavu. Što se tiče tih ekstremnih slučajeva i dece, sve ono što je signalizirano od strane školskih uprava smo sagledavali i trudili se da pomognemo. I to ne samo mi, nego i OEBS i UNICEF, podelili smo jedan veoma veliki broj što tableta, što laptova i mislim da je veoma mali broj onih kategorija o kojima govorimo, možda 2,5-3%, ali svakako i o njima moramo da vodimo računa.“

Nakon sastanaka, ministar Ružić je sa svojim saradnicima i gradonačenikom Cvetanovićem posetio leskovačku Gimnaziju, gde je obišao informatički i biološki kabinet.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Praksa za leskovačke studente i kod privrednika u drugim gradovima

Izvor: JužneVesti.com, 22.Apr.2021, 08:48

U akademiji strukovnih studija "Južna Srbija" u Leskovcu potpisan je ugovor o dualnom modelu studija na Odseku za poslovne studije sa privrednicima iz Leskovca, Niša, Aleksinca, Palića i Vlasotinca. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.