Izvor: JUGpress.com, 03.Sep.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje prvaka u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu nego lane

LESKOVAC-VRANJE

Na teritoriji Jablaničkog okruga u prvi razred je pošlo 1707 deteta a na teritoriji grada Leskovca 1117, kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress načelnica Školske upraveMarina Ilić.

Beleži se manji broj učenika negop lane , nateritoriji grada Leskovca ih je tada bilo 1143.

Ilić kaže da je i u Pčinjskom okrugu manji broj đaka prvaka u odnosu na prošlu godinu.

Jedina škola gde učenici ne kreću >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u svoj objekat je Osnovna škola „Josif Kostić“.

Ilić kaže da ” ima nekih malih sređivanja i renoviranjima u nekim izdvojenim odeljenjima” ali da nastava može da se izvodi .

“Definitivno, sve škole, osim „Josif Kostića“ su spremne i mogu da prime svoje učenike, dodala je ona.

Na pitanje šta se dešava sa nekadašnjim izdvojenim odeljenjima zbog manjeg broja đaka i da li tu ima nekih korekcija Ilić objašnjava da je radjena mreža škola na teritoriji dva okruga kao i grada Leskovca.

“To je bila obaveza u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, i od ove godine ima nekih promena. Lokalne samouprave su učestvovale i uključene su u mrežu škola, međutim po novom zakonu je novina da lokalne samouprave daju predloge, ali da konačnu odluku o mreži škola donosi ministar. Dostavljeni su predlozi i mišljenja ministarstvu i sada očekujemo da sve to prodje na Vladi Srbije i mi dobijemo povratne informacije. Videćemo šta će da bude, a činjenica je da imamo određen broj škola koje ne ispunjavaju određene uslove, odnosno imamo škole koje nemaju oba uslova, odnosno broj odeljenja i broj učenika kako je propisala uredba, neke škole imaju broj učenika, nemaju odeljenja, tako da nije moguće da imaju oba ispunjena uslova. Imamo i onaj deo koji je vetzan za grad i ove godine su malo rigorozniji, trebalo je da neka odeljenjabudu kao izdvojena odeljenja nekih škola. Ali, za sada je ostalo, što se tiče grada, za mrežu kakva je bila i predviđena, a videćemo kako će sada to da prođe na niovu ministarstva”, objašnjava Ilić.

Ove godine je bila novina i e-Upis u prvi razred i u toku je uskladjivanje , rekla je Ilić.

” Takođe imamo novine vezane i za elektronske dnevnike. Mi imamo 31 školu na nivou naše Školske uprave i u petak zvanično stiže deo opreme za te škole vezano za sve ono što je ministar već najavio “, rekla ej Ilić.

Škole su večć poćele da koriste novine ali su još uvek uskladjivanja u toku.

Zahvaljiujući ovoj novini roditelji će u svakom trenutku moći da vide da li im je dete redovno u školi , objašnjava Ilić koja posebno ističe elektronske udžbenike.

“Veliki broj nastavnika sa naše teritorije je konkurisao i dobio od ovih izdavačkih kuća elektronske udžbenike koji se uveliko primenjuju. Bilo je i obuka koje je i zavod organizovao, imamo puno voditelja za primenu elektronskih udžbenika, tako da to izuzetno dobro funkcioniše”, rekla je načelnica Školske uprave Marina Ilić.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.