Leskovčani stogodišnjicu oslobođenja grada danas proslavili po kafićima i kladionicama, tik uz spomekim palim dedovima u Velikom ratu

Izvor: juGmedia, 07.Okt.2018, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovčani stogodišnjicu oslobođenja grada danas proslavili po kafićima i kladionicama, tik uz spomekim palim dedovima u Velikom ratu

Stota godina oslobođenja Leskovca u Prvom svetskom ratu danas nije obeležena nigde u gradu na Veternici, a sećanja na one koji su svoj život utkali u temelje i slobodu Leskovca bačeno je na ruševinama zaborava.

Tačno pre sto godina,  7. oktobra 1918. godine, oko podneva,  srpska vojska je sa sveznicima promarširala glavnom ulicom Leskovca.

Toga dana završena je okupacija i bugarizacija ovog prostora. Tog 7. oktobra u Leskovac su ušli delovi Dunavske >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << divizije srpske vojske i francuska konjička brigada Gambeta. Nakon tri godine provedene pod teškom i krvavom okupacijom bugarske vojske, Leskovac je napokon bio slobodan. Tri dana nakon oslobođenja u Leskovcu je smešten Štab Prve armije na čelu sa Vojvodom Petrom Bojovićem. Dan oslobođenja grada ujedno je i dan kasarne u Leskovcu koja nosi ime Petar Bojović”, podseća kustos leskovačkog Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević.

Posted by Мој Град Лесковац – Moj grad Leskovac on Субота, 06. октобар 2018.

Jedino je gradski Pokret dveri, u privatnoj režiji, položio venac na spomen obeležje u centru grada

Dok su prošle godine, na  ovaj dan položeni venci i dodeljena priznanja istaknutim pojedincima  na spomen obeležju junacima iz Prvog svetskog rata u centralnom gradskom parku, stogodišnjica oslobođenja Leskovca danas niko nije ni pomenuo.

Ovakvi datumi su i prilika da progovorimo o herojstvu i vrlinama srpskih vojnika, ali i o tome koliko puta su nas osvajali, razarali, uništavali, a mi se oslobađali i uzdizali. Međutim, Leskovčani ovaj dan svečano proslavljaju u kladionicama i kafićima po centru grada nedaleko od spomenika posvećenom Srbima, Leskovčanima, palima tokom Velikog rata od Afrike do Mađarske. Nesvesni svoje istorije, žrtve koje su morali da podnesu njihovi dedovi po gudurama Albanije i Grčke, oni su osuđeni da svoju istoriju iznova i iznova ponavljaju”, razočarano komentariše ovaj istoričar.

Danas je 100 godina od oslobodjenja Leskovca u Velikom ratu. Izrazite bar mali gest postovanja prema oslobodiocima grada I stavite cvet pod noge herojima, zasluzili su to!!!!

Posted by Nebojsa Dimitrijevic on Недеља, 07. октобар 2018.

Svoje izlaganje o današnjem danu završava citatom: “Slava srpskom seljaku, heroju koji je srušio cetiri carevine, a naša sramota zbog kulture zaborava i posipanja pepelom”.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dveri obeležile stogodišnjicu oslobođenja Leskovca u Velikom ratu

Izvor: JUGpress.com, 07.Okt.2018

LESKOVAC..Polaganjem venca na spomenik Oslobodiocima u gradskom parku Srpski pokret Dveri obeležio je 7. oktobar 1918., dan kada je Leskovac oslobođen u Prvom svetskom ratu. Predrag Mitrović u ime Dveri kaže da je i obeležavanje ovog dana simbolično započeto u 13 časova...„Pre tačno sto godina,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.