Leskovačko pozorište odbilo gostovanje beogradske predstave zbog vređanja srpske nacije

Izvor: juGmedia, 07.Mar.2016, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačko pozorište odbilo gostovanje beogradske predstave zbog vređanja srpske nacije

LESKOVAC – Iako je gostovanje predstave BITEF teatra „CRVENA: Samoubistvo nacije“,u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, bilo zakazano za 20 mart u leskovačkom Narodnom pozorištu, uprava je odlučila da otkaže igranje komada zbog, kako objašnjavaju, eksplicitnog vređanja države Srbije i srpskog naroda.

Direktor pozorišta Stanislav Grujić kaže za Jugmediu da je bio raspoložen da sugrađanima >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << prikaže ovaj komad  ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom “Jebi se Srbijo”.

Prošle nedelje, Filozofski fakultet u Beogradu dodelio je predstavi nagradu „Anđelka Milić“.

“Ja razumem umetničku slobodu i pobornik sam toga da se na daskama koje život znače uvek treba izneti kritički stav prema društvenom sistemu u kojem živimo, ali ovo je prevazišlo svaku meru. Zamislite da se u nekom nemačkom pozorištu zapeva pesma “Jebi se Nemačko”, pa taj bi odmah završio u zatvoru. U pesmi, citiram, stoji tekst koji kaže: Jebi se Srbijo zbog krsne slave i kolača. Pa to je vređanje nacioanlnog identiteta srpskog naroda. I naravno da tako nešto nisam želeo na našem repertoaru, a i naša publika, na sreću, nema takav odnos prema državi”, ističe direktor Stanislav Grujić.

Reditelj predstave Vojislav Arsić potvrđuje da ovaj komad, osim Beograda i Novog Sada,nije bilo moguće odigrati ni u jednom drugom gradu.

“Svaki put se dešava isti scenario: predstava se zakaže, objavi na repertoaru, a zatim, u poslednjem trenutku, pozorišta iz “nekih” razloga predstavu otkažu. Situacija je postala previše očigledna, kada je došlo do Leskovca. Direktor tamošnjeg Narodnog pozorišta, nije se ni potrudio da smisli razlog za otkazivanje. Prosto je rekao da ga „zabole“  i prestao da odgovara na naše pozive i mejlove. Jasno nam je da na to moramo da reagujemo! Nije to više pitanje jednog igranja predstave: u pitanju je princip, kojim se otkriva sve najgore iz naše kulture” kaže Arsić.

U ovoj predstavi četrnaestorica mladih glumaca, na hrabar i otvoren način, govori o nasilju nad ženama, ženskim pravima i tabloidizaciji ovih tema, u srpskom društvu.

Predstava je realizovana skoro bez ikakve institucionalne podrške: osim Bitef teatra, koji je dao prostor za probe i izvođenje, a ni jedna druga gradska ili državna institucija, nije podržala ovu produkciju.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Leskovačko pozorište odbilo predstavu "zbog vređanja nacije"

Izvor: JužneVesti.com, 07.Mar.2016

Iako je gostovanje predstave BITEF teatra “Crvena: Samoubistvo nacije“, u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, bilo zakazano za 20. mart u leskovačkom Narodnom pozorištu, Uprava je odlučila da otkaže igranje komada zbog, kako navode, eksplicitnog vređanja države Srbije i srpskog...

Nastavak na JužneVesti.com...

LE: Pozorište otkazalo predstavu "jer vređa Srbiju"

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 11:03

Iako je gostovanje predstave BITEF teatra “Crvena: Samoubistvo nacije“, u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, bilo zakazano za 20. mart u leskovačkom Narodnom pozorištu, Uprava je odlučila da otkaže igranje komada zbog, kako navode, eksplicitnog vređanja države Srbije i srpskog...

Nastavak na B92...

LE: Zabranjena predstava zbog vređanja Srbije

Izvor: OkRadio.rs, 08.Mar.2016

Uprava Narodnog pozorišta u Leskovcu otkazala je gostovanje Bitef teatra sa predstavom "Crvena: Samoubistvo nacije", u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, zbog vređanja Srba i države Srbije. Direktor pozorišta Stanislav Grujić kaže za da je bio raspoložen da sugrađanima prikaže...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.