Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2022, 13:00

Leskovački profesor gastronomije kuva za kosmonaute NASE

LESKOVAC

Leskovački kuvar i profesor gastronomije na Visokoj poslovnoj školi Momčilo Conić dobio je poziv Evropske svemirske asocijacije i organizacije “Big City Space Club Kitchen” da narednog meseca bude deo svetskog kuvarskog spektakla. Planirano je da kuvari iz celog sveta budu povezani sa svemirskom stanicom u kojoj su već tri meseca jedan nemački i tri Nasina kosmonauta. Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno promovisali  gastronomiju, kulturu i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << istoriju svojih zemalja.

Evo šta o tome kaže o tome Conić u intervjuu za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress.

Conić: Projekat je Space Club Kitchen koji vodi astronaut Metejas ’iz Evropske svemirske agencije koji je zajedno u letilici sa kolegama iz NASA-e. Prvi put se organizuje jedan ovakav projekat u svetu, gde će na svih sedam kontinenata 40 kuvara biti povezano preko letelice iz svemira. Ideja je da se preko tih invenati koje oni imaju u svojim organizacijama promoviše naše kulturno nasleđe i istorija, naši spomenici, muzika, zabava, gastronomija… Da se sve to spoji u jedan miks i napravi prezentacija zemlje. Zahvaljujući svom dosadašnjem radu ja sam izabran da budem predstavnik Srbije i Balkana na ovom događaju, što me je zaista šokiralo.

JUGpress : Šta će da se kuva?

Conić: Po Matijasovoj želji krenuće se sa indonežanskom kuhinjom, biće to jelo rendagan koje se sastoji od govedine, oraha, anisa, kurkume… To je slatko-slano jelo sa prilogom od pirinča. Kuvaćemo ga svi zajedno uživo, ali prezentovati drugačije. Svima u svetu su iste namirnice, ali svaki to kuvar radi na svoj način. Tu će da se nađe i povrće, paprika obavezno. Želja je da se sledeći put izvlači zemlja domaćin karavana koji bude putovao i mi smo morali da prezentujemo šta to Srbija nudi od festivala. Rekao sam da je to Roštiljijada, Guča, Egzit, zatim naša istorija, gastoronomija kao ponuda… Oni su hteli da centrala bude Beograd i Hram svetog Save, ali sam ih ja ubedio da je Leskovac gastronomski centar, da je ta inovacija krenula iz naše Visoke poslovne škole u Leskovcu, zahvaljujući svim međunarodnim takmičenjima i obilasku 20 zemalja gde smo pokazali šta Leskovac nudi… Tako da će se 19. marta kuvati u dvorištu Šop-Đokićeve kuće i uključuvaćemo se direktno u program CNN-a i BBC-ija. Tako ćemo tu sinergiju razmenjivati, malo će se drugačije pristupiti promociji hrane.

JUGpress : Kako ste stigli do toga?

Conić: Samo ljubav i upornost prema radu, uz veliko odricanje. Samo moja porodicva zna koliko smo proveli po putivanjima, automobilima, avionima… Kažu da rezultat uvek dolazi na kraju, a dosta se radi i sa studentima, dosta ima te mlade energije i snage, dosta je međunarodnih takmičenja… Ta dinamična deca koja su sa mnom mi daju energiju da idem dalje.

JUGpress : Koliko je važna podrška ustanove u kojoj radite?

Conić: To je jedna od bitnih stavki, da vas niko ne koči u vizijama i ciljevima. Tu je podrška mog rukovodioca profesorke Milene Marjanović koja je svih ovih godina imala apsolutno razumevanje za sve ono što radimo, što stvaramo i za instituciji i grad i Srbiju. Sada smo integrisani u Akademiju strukovnih studija Južna Srbija, imamo odličnu saradnju, nema kočnica, ako želiš da radiš imaš sve.

JUGpress : Stiče se utisak da je vrlo važan i osećaj za promociju svih ovih godina, jer ste od kuvanja napravili neku vrstu umetnosti?

Conić: Apsolutno, Podigli smo to na veći standarad, jako je bitno da smo izašli u svet i promovisali ono što imamo, a to je naša zdrava hrana i kulturno nasleđe, pogotovo autohtone namirnice juga Srbije koji nam daje paletu mogućnosti da možemo da radimo čitav niz stvari koje radimo po svetskim standardima.

JUGpress : Odakle su vaši studenti?

Conić: Mi smo ovaj studijski program akreditovali 2016. godine, kada je upisana prva generacija gastronoma, menadžmenta tehnologije hrane i gastronomije. Od ove školske godine je sa našim nadležnim ministarstvom akreditovali kao prva institucija program po dualnom modelu studija. To znači da će studenti sami boraviti kod poslodavaca, kod preduzetnika hotela i restorana, u samom startu školovanja, imati određenu platu za to i tako navikavamo i poslodavce i studente da sami steknu veštine i kompetence kako bi kasnije ostali da rade kod tog poslodavca. Imamo jako veliko interesovanje, potpisali smo ugovor sa 15 kompanija od Subotice do Preševa. Studente imamo sa svih strana, iz Beograda, Negotina, Kruševca, Niša… Dolaze nam jako kvalitetna deca koja su svoje znanje već dobrano stekla kroz srednju školu. Upisujemo 132 gastronoma svake godine i uvek se traži mesto više. Nama polovina studenata dolazi iz ugostiteljskih škola, dok je druga polovina iz Gimnazije, Ekonomske i drugih škola…

JUGpress : Koliko je bilo teško organizovati nastavu tokom korone?

Conić: Čitav tim škole je radio po standardima gde se radilo sa grupama od 8-10 studenata. Nama je noram 2-4 časa, a mi smo radili od ujutru do uveče… Ipak, je student na prvom mestu, a mi to možemo da izdržimo.

JUGpress : Šta je sa diplomiranim studentima, gde su oni danas?

Conić: U sklopu škole postoji karijerni centar za vođenje studenata, gde studenti daju svoje podatke gde se nalaze. Ima ih od Srbije, odnosno Kopaonika, Zlatibora i drugih tursitičkih centara, do Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Grčke… Imamo studente koji su uzeli jako velike pozicije u hotelima sa četiri i pet zvezdica i renomiranim restoranima. Ideja je da sve generacije nakon nekog određenog vremena spojimo da nekim mlađim generacijama prezentuju šta su naučili i radili.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.