Leskovački opozicionari tvrde da ih notari sabotiraju, oni demantuju

Izvor: JužneVesti.com, 11.Mar.2020, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački opozicionari tvrde da ih notari sabotiraju, oni demantuju

Gužve, nestrpljenje i nepoštovanje rasporeda od strane notara - tako situaciju ispred stranke opisuje Grupa građana “Za Leskovac zajedno”. Nebojša Cakić, predstavnik ove stranke i aktuelni odbornik u lokalnom parlamentu, kaže da sumnjaju da ih notari sabotiraju jer su jedina opoziciona partija koja je najavila učestvovanje na lokalnim izborima. Notari tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su nepristrasni i da sve rade po zakonu.

Potpise su počeli da prikupljaju prošlog petka, a zahtev za notarske knjige podneli su i za narednih par dana. Cakić kaže da imaju problema jer notari ne poštuju dogovor.

Sve smo uradili po zakonskoj proceduri, podneli smo zahtev za dve notarske knjige u petak, subotu i nedelju. U petak nam je jedna knjiga došla na pola dana, sutradan je bilo sve u redu, a u nedelju su 2 notarke otišle u 3, iako je bila gužva - kaže Cakić.

Situcija je bila nešto bolja u ponedeljak, ali sve ide sporo, tvrdi Cakić, a zbog nepoštovanja dogovora smatraju da ih notari sputavaju u prikupljaju potpisa za listu odborničkih kandidata.

Očigledno je da su shvatili koliko smo ozbiljna grupa građana. Spremni smo da se odupremo vlasti na izborima i iako je situacija danas na terenu malo bolja, smatramo da je ovo, na neki način, opstrukcija našeg plana - kažu u ovoj stranci.

Da beležnici u Leskovcu ne opstruiraju proces overe potpisa, tvrde u Javnobeležničkoj komori Srbije jer, kako navode u saopštenju, nikom nije u interesu da bilo koga favorizuje u izbornom procesu.

Javnobeležnička komora Srbije insistira na nepristrasnosti i na zakonitom i pravilnom sprovođenju overe potpisa birača, i stoga se svi javni beležnici, uključujući i javne beležnike iz Leskovca, apsolutno pridržavaju pravila da izlaze na teren po redosledu kojim političke stranke ili grupacije podnose zahteve i u skladu sa raspoloživim kapacitetima - navode u saopštenju.

Odgovornost za to kada će i koliko pravnika biti opredeljeno nekoj političkoj stranci, kažu u Komori, je na samim političkim akterima.

Prema zakonu i drugim propisima, odgovornost za organizaciju vremena, mesta i prisustva birača, kao i aktivista koji pružaju logističku podršku procesu, snose politički akteri koji žele da učestvuju na izborima i javni beležnici ne mogu da utiču na to - kažu oni.

Apeluju i na političke aktere da ne dižu bespotrebno tenziju i ne stvaraju pritisak ljudima koji rade.

Inače, probleme sa gužvama i overavanjem potpisa imali su i u Jedinstvenoj Srbiji koja je “skratila” listu odborničkih kanidata da ne bi maltretirala građane da dugo čekaju kako bi dali potpis.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.