Leskovački Dom zdravlja dobio nove donacije

Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2016, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački Dom zdravlja dobio nove donacije

LESKOVAC

Dom zdravlja u Leskovcu dobio je na poklon biohemijski analizator Olimpus AU 680, vredan 70.000 evra od firme „Makler“ iz Beograda, kao i dva analizatora za određivanje vrednosti sedimentacija, poklon firme „Promedija“ iz Kikinde, vrednosti 20.000 evra.

Načelnik Službe laboratorije dr Zaharije Zaharijević rekao je da je ostalo da se nabavi  još analizator urina, kako bi ova služba mogla da kvalitetno ispunjava sve svoje zakonske obaveze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Biohemisjki analizator, jedan od najsavremenijih aparata ovog tipa, namenjen  je određivanju biohemisjkih parametara u krvi.

Zahvaljujući njemu laboratorija Doma zdravlja moći će da radi 680 analiza na sat uz minimalnu potrošku reagensa.

Analizatori za određivanje vrednosti sedimentacija  značajni su jer prve rezultate izbacuju već pet minuta nakon uključivanja, obraćuju 180 uzoraka za jedan sat i nisu potrebni reagensi za njihov rad.

Velika prednost je i to što oni mere vrednosti iz uzoraka za krvnu sliku, pa se samim tim uzima manje krvi pacijenata.

„Ovim donacijama bukvalno se zaokužuje celina za postojeći obim posla, preostaje još nabavka analizatora urina. Mi i dosad nismo zakazivali, ali uglavnom su se nalazi izdavali istog dana, tako će biti i nadalje, možda i nešto brže, jer će se skratiti vreme izdavanja nalaza. Sedimentaciju su do sada rađene na dva sata, kada je bilo nužno, a sada će se to svesti na minute. Novi aparati dosta ubrzavaju posao, smanjuje se potreba za ljudstvom, ali je veliki doprinos u povećanju sigurnosti samog rada, sve otalo osatalo isto“, rekao je dr Zaharije Zaharijević, na konferecniji za novinare prilikom predstavljanja javnosti pristigne donacije.

„Ovo nije prva domacija privatnih kompanija leskovačkom Domu zdravlja. Veoma mi je drago što privrednici imaju razvijenu svest o društveno odgovornom ponašanju i što kontinuirano pomažu oblast zdravstva, u kojoj uvek ima prostora za nova ulaganja“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prilikom obilaska ove zdravstvene ustanove. On je podsetio da je kompanija „Superlab“pre dve godine istoj ovoj službi poklonila dva savremena aparata za hematološke analize.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Laboratorija u Leskovcu dobila donaciju od 90.000 evra

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Sep.2016, 11:00

Služba laboratorije Doma zdravlja Leskovac dobila je tri aparata u ukupnoj vrednosti od 90 000 evra, kojima će kvalitet usluga ove službe biti podignut na viši nivo...Prva donacija je biohemijski analizator Olimpus AU 680 koji je jedan od najsavremenijih aparata ovog tipa i namenjen je određivanju...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.