Leskovac drugi u Srbiji po sprovodjenju Zakona o ozakonjenju

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2017, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac drugi u Srbiji po sprovodjenju Zakona o ozakonjenju

LESKOVAC

Na danačnjoj sednici Saveta Jablaničkog upravnog okruga razgovaralo se o tome kako se sprovodi Zakon o ozakonjenju, da li je popis objekata u Jablaničkom okrugu završen, kao i šta je doneo novi Zakon o komorama i reforma komorskog sistema u Srbiji.

Rečeno je da je , posle dva meseca intenzivnog rada,  popis objekata priveden  u Jablaničkom okrugu kraju.

Popisano je, odnosno u postupku legalizacije je, 79.805 objakata, a legalizovano je 11.492.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Na nivou okruga ostalo je za popisivanje 4.600 objekta, što predstavlja oko 3 posto ukupnog broja objekta evidentiranih na satelitskom snimku iz 2016. godine, rekao je načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stojiljković.

Analize po opštinama pokazuju da su Leskovac, Lebane, Medveđa i Bojnik završili popis svih obejkata, posao nije priveden kraju u opštini Vlasotince, a manji broj objekata nije popisan i u Crnoj Travi.

“Analiza koju je uradilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokazuje da je grad Leskovac po rezultatima ostvarenim u realizaciji Zakona o ozakonjenju na drugom mestu u Srbiji posle Čačka, što predstavlja izvanredan rezultat, naglasio je Stojiljković.

Do toga da opština Vlasotince bude u zaostatku, kada je o legalizaciji reč, tvrdi zamenik predsednika ove opštine Boško Stančić.

“Do ovoga su doveli objektivni razlozi. U prethodnom periodu Vlasotince je bilo opština gde su se vlasti menjale na svakih pet-šest meseci, i niko nije hteo da se upusti u postupak legalizacije i ozakonjenja objekata. Zato je rukovodstvo grada 2016. napisalo dopis Vladi Srbije i uz pomoć okruga dobili nove ljude, pet mladih stručnjaka, pravnika i inženjera, koji su tek taka počeli ozbiljno da rade na poslu legalizacije. Trenutno je ostalo oko 4.000 objekata, ali ćemo se potruditi da taj posao bude završen do kraja zakonskog roka, odnosno do kraja marta” , rekao je Stančić.

On je objasnio da je do nedostatka stručnjaka došlo zbog prirodnog odliva pravnika i inženjera, dok Zakon o zabrani zapošljavanja nije dozvolio da budu primljeni novi stručnjaci.

Zato su preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima angažovani pravnici i inženjeri, tako da će opština Vlasotince ovaj posao obaviti u zakonskom roku, rekao je Stančić.

Govoreći o novnom Zakonu o komorama, Stoliljković je izneo podatak da je privreda Jablaničkog okruga u 2016. godini u odnosu na 2015. zabeležila porast izvoza za 15 posto, ostvarivši 213.294.021 dolar, uz suficit u odnosu na izvoz od 34 posto, odnosno 71.937.197 dolara. Ovo je rezultat kojim se retko koji okrug može pohvaliti, zaključio je Stoljiljković.

Zakon o privrednim komorama stupio je na snagu 1. januara 2017. godine. Regionalne privredne komore ovim zakonom neće samo pomoći privrednicima da bolje posluju, već će imati i mnogo veću obavezu da sarađuju sa lokalnim samoupravama i načelništvima, rekao je direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga sa sedištem u Leskovcu Goran Jović.

Do 24. aprila koroma u u Leskovcu raspisaće konkurs za 35 novih članova parlamenta preduzeća. Novi parlament biće formiran početkom juna, sa granskom i regionalnom zastupljenošću na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

“Ono što privrednike najviše interesuje, to je šta će komora nuditi u narednom periodu. Komora će imati 40 javnih ovlašćenja, tako da će privrednici te usluge dobijati u Leskovcu i Vranju, i jednim klikom na dugme moći će da reše problem koji su rešavali danima i zbog čega su odlazili za Beograd. Druga stvar koja privrednike zanima je koliko će plaćati komorski doprinos. On će biti drastično smanjen u odnosu na do sad, radi poređenja, ukoliko je preduzeće plaćalo ovaj doprinos između 10, 20 i 25 .000 dinara mesečno, to će sada biti od 300 do 600 dinara. Ovo će poslebno značiti malim i srednjim preduzećima, i to će se plaćati ne na dva mesta, kao do sada, već samo republičkoj komori”, istakao je Jović.

Zamenik predsednika opštine Vlastotince  rekao je da je porez na imovinu, kao prihod opštine, u prethodnim godinama iznosio je 35 do 40 miliona, dok je ove godine, uvođenjem objekata u katastar, od tih objekata ostvaren prihod od 45 miliona u prva dva meseca.

Budžetom je predviđeno 60 miliona dinara u toku ove godine, a očekuje se da će, nakon završetka popisa, taj iznos dostići i 100 miliona dinara.

Uvođenje objekata u legalne tokove omogućiće veće ulaganje u infrastruru industrijske zone, kao i ponudu novih lokacija za nove proizvodne pogone, obrazložio je značaj legalizacije objekata za privredni razvoj Vlasotinca Boško Stančić, uz konstataciju da se ovo svakako odnosi i na ostale opštine u okrugu.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Popisi objekata završeni u Leskovcu, Medveđi, Lebanu i Bojniku

Izvor: juGmedia, 18.Mar.2017, 03:52

Posle Čačaka, Leskovac je grad u kome je najbrže izvršen popis nelegalizovanih objekata, a posao su završile i opštine Medveđa, Lebane i Bojnik, dok lokalnae samouprave u Vlasotincu i Crnoj Travi posao privode kraju...Ovo je saopšreno danas na sednici Saveta Jablaničkog okruga gde se pored sprovođenja...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.