Izvor: JUGpress.com, 14.Apr.2020, 18:55

Kolo srpskih sestara priprema pakete za najsiromašnije Leskovčane

LESKOVAC

Jedna od organizacija koja gotovo 120 godina svojom humanom misijom priskače u pomoć narodu u nevolji, a tokom novije istorije naša se zemlja više puta suočavala sa njom, jeste Kolo srpskih sestara. Njen ogranak u Leskovcu , u vreme aktuelne pandemije, uz podršku Crkvene opštine Leskovac, lokalnih privrednika i ljudi dobrog srca, priprema pakete sa hranom i hemijskim proizvodima za najugroženije sugradjane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Trenutna baza Kola, smeštena je u predvorju crkve Odžaklije, gde pomoć pristiže i odakle se distribuira onima, kojima je, zbog loše ekonomske situacije, u vreme korona virusa, teže nego ostalima.

” Kolo se snašlo i u ovoj čudnoj situaciji. Pomažemo ugroženim porodicama, starijima, koji zbog zabrane ne mogu da se kreću, bolesnima, licima sa invaliditetom. Ustvari, pomažemo svakom ko nam se obrati. Pripremamo pakete, koji se sastoje od  prehrambenih namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Leskovačko sveštenstvo, koje najbolje poznaje svoje parohijane, pomaže nam da skromnu pomoć uputimo na adrese svih kojima je potrebna”, kaže Jelena Eraković, predsednica leskovačkog ogranka Kola srpskih sestara.

Najznačajniju podršku u prikupljanju namirnica i hemije, pružaju gradjani dobrog srca, koji prilikom svake kupovine izdvoje i doniraju deo proizvoda. Uglavnom su to testenine, konzervirana hrana, sapuni i druga sredstva za ličnu higijenu, a Jelena  veruje da bi ova akcija bila masovnija da je sa njom upoznat veći broj ljudi.

” Mi smo, preko zvanične facebook stranice apelovali na Leskovčane da nam se pridruže prilozima koji ne moraju biti veliki, ali svaki od tih proizvoda će nekome značiti mnogo. Sveštenici su, takodje, nakon službi i propovedi, upoznavali vernike sa našom akcijom. Glas o našim aktivnostima se tako širio,ali verujem da još uvek ima onih koji bi mogli da pomognu, a ne znaju kome da se obrate”.

Jelena Eraković ističe da je Kolo srpskih sestara neprofitna organizacija, osnovana sa idejom da pomaže nevoljnicima u vreme ratova i kriza. Nije sigurna koliko leskovački ogranak trenutno broji članica, ali naglašava da je njihov broj, od početka epidemije, naglo porastao.

” Mnoge članice su pasivno-aktivne, jer organizacija funkcioniše po principu ”kad ko može”. Žene su osetile potrebu da se aktiviraju i svakodnevno nam se priključuju nove. Što se tiče prijatelja i sponzora, uglavnom su to leskovački privrednici i oni, izdvajanjem odredjenih količina svojih proizvoda, žele da pokažu društvenu odgovornost i, najčešće anonimno, pomognu ugroženim sugradjanima”, kaže ona.

Mimo pomenutih aktivnosti, Kolo srpskih sestara, ne zanemaruje i svoje redovne posete Medvedji, opštini koja ima veliki broj porodica sa više dece. Za nas je to pomalo neuobičajeno, ali tamo je malo domaćinstava sa manje od četvoro dece, kaže Jelena:

“Pripremili smo poklončiće za te mališane u kojima su uglavnom slatkiši, ali verujem da će im se obradovati, koliko god da je porodica bogata. Sutra će doći sveštenik iz Medvedje da ih pokupi,a  danas smo paketiće otpremili deci u Kosaničkoj Rači,u opštini Kuršumlija,  na granici sa Kosovom i Metohijom”.

 Ove godine, Uskrs ćemo proslaviti u skladu sa preporukama Kriznog štaba i Vlade Srbije, pa praznične poklone mališani iz Leskovca, kao dar Kola srpskih sestara, neće moći da dobiju u crkvi, ali Jelena veruje da će im se, čim se epidemija završi, pružiti prilika da, makar i sa zakašnjenjem,  dodatno osete radost najvećeg hrišćanskog praznika.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.