Izvor: JUGpress.com, 02.Jul.2023, 12:50

Ko je sve nagrađen na 25. Balkanskoj smotri mladih strip autora

LESKOVAC

Na 25. Balkanskoj smotri mladih strip autora internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade:

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobio je Ljuboslav Gerasimov iz Bugarske. Diplomu za istu kategoriju dobile su Dimitra Nikolaidi iz Grčke i Andrada >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Baeš iz Rumunije. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobila je Đurđica Varela iz Makedonije. Diplomu za istu kategoriju dobila je Teodora Lucić iz Zrenjanina. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobila je Olga Mihailović iz Beograda. Diplome za istu kategoriju dobili su Dora Kaštrun iz Slovenije i Vojdan Andonov iz Makedonije. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Lazar Gocić iz Leskovca. Diplomu za istu kategoriju dobio je Nikola Tasković iz Kragujevca. Diplomu za najboljeg debitanta dobili s Jantar Atanasov i Mia Mihajlova iz Bugarske.

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Ivana Filipović iz Kanade i Milorad Vicanović Maza iz Bosne i Hercegovine.

U sklopu manifestacije dodeljuje se i memorijalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Kosti Milovanoviću iz Obrenovca.

Priznanje Prijatelj stripa koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Rumen Čaušev (strip crtač i ilustrator) i to Milosavu Pječiću iz Beograda i Udruzi Mostrip iz Bosne i Hercegovine. Od ove godine bratski gradovi po stripu Leskovcu, Sofija iz Bugarske i Brašov iz Rumunije, odlučili da sopstvene nagrade za ilustraciju i strip, pa je tako Odsek za strip pri udruženju likovnih umetnika Bugarske dodelio nagradu za najbolju ilustraciju Aleksi Drageljeviću iz Novog Sada, a Regionalni istorijski muzej u Brašovu nagradu CAN FOR BALKANS za istorijski strip Stjepanu Matiću iz Hrvatske. Sem toga, uspostavljena je i u regionu jedinstvena nagrada za doprinos stripu Balkana koju po prvi put dodeljuje tročlani međunarodni žiri iz Srbije, Rumunije i Turske. Žiri u sastavu: Vladimir Krstić Laci (strip crtač i illustrator), Marian Miresku (strip scenarista i teoretičar) i dr Koral Ilhan (strip crtač i ilustrator) dodelio je nagradu za doprinos stripu Balkana za 2023. godinu Petru Stanimirovu iz Bugarske.

U sastavu Smotre održan je i konkurs za najbolji strip kaiš u organizaciji Leskovačke škole stripa, „Nove naše reči“, Učiteljskog društva Leskovac, Sindikata obrazovanja Srbije – Regionalnog centra Leskovac i Osnovne škole “Josif Kostić“. Žiri u sastavu Ivan Spirić (novinar i strip teoretičar), Aleksandar Anđelković (akademski grafičar i strip crtač) i Miloš Cvetković (akademski grafičar i strip crtač) nagradio je Viktoriju Ešukovu iz Rusije (kategorija do 10 godina), Stefanu Stamenović iz Leskovca (kategorija od 10 do 15 godina) i Maju Minić iz Beograda (kategorija od 15 do 19 godina), a specijalnu nagrade dobila je Strahinja Spasić iz Leskovca.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Nikolini Mišić i Petri Radenković iz Leskovca. Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodelio je nagradu Toniju Masdianu iz Indonezije i Vlastimiru Mandiću iz Subotice a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za najoriginalniji stripa Jani Vasiljević iz Crne Gore i Vasilisu Gogcilasu iz Grčke.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.